The mindset manual

Soms word je wel eens uitgemaakt voor gek of extreem. Vaak zijn we snel geneigd een mening te hebben en uiten dat dan ook. Het hebben van een medium als internet maakt het er niet makkelijker op. Ligt dat aan jou of maken we ons onnodig druk? Ik leg je uit waarom ik ‘gek’ of ‘extreem’ ben. De principes en onderdelen in dit artikel geven duidelijkheid over wie, wat en waarom ik dat ben. Ik geloof er heilig in dat deze eigenschappen niet alleen maken wie ik ben in de sportschool, maar ook in het dagelijks leven. Niet alleen kennis is macht, maar ook je innerlijke kracht. Dit is waar ik voor sta; the mindset manual.

Je mindset wordt deels gecreëerd door invloeden en omgevingen. Ik doe dingen waarvan ik dacht ze alleen in mijn wildste dromen konden uitkomen. Waarom? Omdat ik keuzes maak waarvan ik dacht ze nooit te durven nemen.

Nu maak je mij nieuwsgierig..

Precies, het is en blijft een grijs gebied. Laten even een stapje terug doen, want zeg eens eerlijk: wanneer ben jij succesvol? Wanneer rijk je uit naar iets en zeg je daar ga ik voor? We zijn van nature geneigd spontane prikkelingen vol motivatie op te pakken, maar als het zover is, het deels ook weer los te laten. Ik noem dit dan ook; the cycle of life. Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat je zo’n keuze maakt.

Vandaag richt ik mij op één van de factoren, namelijk; je persoonlijkheid oftewel je mindset. Ik ben er van overtuigd dat als je begrijpt wat er door mij heen gaat, dit alles een stuk makkelijker voor je wordt. Nee, ik ben helaas niet geboren als een coach en nee ik heb ook geen springtouw gekregen op mijn eerste verjaardag. Ik heb net als jij verschillende studies gevolgd, banen gehad, leren omgaan met geld en ook zeer zeker gefaald. Ieder persoon waar je tegenop kijkt, hebben net als jij en ik vaak hetzelfde pad bewandeld.

Aan het einde van de dag zijn we allemaal mensen. Sta jij wel eens stil hoe je dingen anders had kunnen aanpakken? Door bewustwording in je gedrag en mindset kun je het echt ver schoppen en neem je de touwtjes in eigen handen. Groeien doe je buiten je comfortzone, de rest volgt vanzelf. De vraag is alleen..

Q: Hoe graag wil je het?

Welke eigenschappen?
 1. Zeg ‘nee’ en gooi dingen om
 2. Niet bang zijn om te falen
 3. Het vinden van je drive
 4. Wees jezelf
 5. Creëer een gevoel van urgentie
 6. Wees leergierig
 7. Wees eigenwijs
 8. Mentorschap tonen
 9. Blijf zorgen voor jezelf
 10. Positiviteit
1. Zeg nee en gooi dingen om

Ik bedoel niet dat je iedereen en alles moet afwijzen en tafels moet omgooien. Soms wil je teveel structuur in je leven en blijf je hangen in je comfortzone. Alles wat vertrouwd is, is veilig. Maar hierdoor word je belemmerd in je ontwikkeling. Je durft geen ‘onveilige’ stappen te ondernemen.

Daarnaast ben je geneigd om alles te accepteren wat men van je vraagt. Je zegt letterlijk “ja” op alles. Neem mij als voorbeeld; voorheen vond ik het moeilijk om mensen ‘teleur te stellen’. Althans, in mijn optiek leek het zo. Dingen wegschuiven of weglopen van situaties doe je namelijk binnen enkele seconden. Vergeet alleen niet dat je te laat bent als het moment waar je in zat niet herleefbaar is. Elk moment in je leven is kostbaar. Wees daarom ook selectief in wat echt een prioriteit is voor je en wat niet. Want voordat je het weet roep je zo vaak ‘ja’ waardoor je teveel hooi op je vork neemt. Dit kan leiden tot het vergeten van wat echt dierbaar voor je is. Je vergeet simpelweg je beweegredenen.

Aan de andere kant, kun je ook te vaak ‘nee’ roepen. Jazeker. Mensen die nooit veranderingen willen. Er is slechts één richting goed en dat is hun richting, their way or the highway. Wees flexibel en gooi jezelf eens in het diepe. Ik beloof je dat je er sterker uit zult komen en je jezelf afvraagt waarom je nooit eerder zo’n keuze hebt gemaakt. Te veel structuur belemmert je persoonlijke groei. Falen is niet erg. Je faalt en staat weer op, dat is hoe je ontdekt waar je sterke punten liggen en wat je ontwikkelpunten zijn. Daarnaast is het ook jouw pad, laat je beslissingen niet altijd beïnvloeden door mensen om je heen. Niemand kan voor jou bepalen wat goed voor je is.

2. Niet bang zijn om te falen

Falen, wat een rotwoord. Alsof je valt in een eindeloze zwarte put. Gelukkig hoeft dat niet zo te zijn, omdat er toch echt licht is aan het einde. Je valt en staat weer op, trial and error. Iedereen faalt wel eens. Als we allemaal dingen deden zonder te falen, ontdekten we niets nieuws. Raar toch? Soms moet je regels die je voor jezelf hebt opgesteld (comfortzone) breken om iets nieuws te ontdekken. Al hebben we de hoogste bergen en de snelste machines ontworpen, dingen worden ontdekt door buiten je comfortzone te stappen en dingen uit te proberen.

3. Het vinden van je drive

Helaas krijg je een pot vol drive niet door zegeltjes te sparen bij de AH of Jumbo. Zoiets ontstaat in je hoofd. Allereerst: niets moet, maar alles mag. Zie het niet als een drempel, maar als een moment waar je werkt aan jezelf. Trainen moet je niet doen voor een ander, want als dat je drijfveer is wordt het al gauw lastig. Het kost eenmaal tijd. Daarnaast is consistentie misschien wel één van de belangrijke onderwerpen waar motivatie door ontstaat. Als je niet consistent blijft trainen, zie je niet snel resultaat.

Ja Ibo, dat soort motivational quotes komen mijn strot uit..

Je haalt de woorden uit mijn mond, maar dat betekent niet dat jij en ik beiden weten dat het toch echt klopt. Zet daarom eens dat knopje om en ga er voor. Als je toch in je sportschool bent, gebruik dan ook elk moment en alle mogelijkheden. Het is toch zonde dat je energie en tijd vrijmaakt, maar het niet optimaal benut? Lees daarom een aantal artikelen waar ik je help om je eerste stappen te zetten. Het ligt allemaal voor het rapen.

4. Wees jezelf

Het leven draait niet om het aantal likes, volgers of wat voor auto je rijdt. Als jij je eigen kracht en sterkste eigenschap wilt ontdekken, moet je dicht bij je eigen persoon blijven, omdat je anders niet kunt uitblinken. Het maakt echt niet uit in wat voor omgeving je je bevindt. Kantoorbaan, buiten, familie, sportschool, waar je dan ook bent! Jij als persoon groeit en ontwikkelt het snelst als je jezelf bent. Je hoeft je echt voor niemand te bewijzen lieve lezer. Jij kiest je eigen pad, richting en waar je uiteindelijk eindigt. Soms hebben we snel het gevoel dat er geen keuze is, maar geloof me, je hebt zoveel keus! We denken te vaak in hokjes, waardoor we onszelf limiteren. Denk out of the box, wees jezelf en doe vooral wat je wilt doen.

5. Creëer een gevoel van urgentie

Je doet niks zonder dat het een hoge prioriteit heeft. Vrij logisch lijkt het toch? Om te kunnen veranderen moet er een gevoel van urgentie zijn. Het gevoel van urgentie wordt versterkt door haalbaarheid. Er moet nu iets veranderen! Maar hoe doe je dat? Wij zijn heel snel geneigd elkaar te overrompelen met informatie en schema’s en vervolgens na te denken dat er verandering gaat komen. Maar weet je, hierdoor ontstaat er helaas geen gevoel van urgentie.

Wat als je het omdraait; eerst ziet en voelen en dan pas aan veranderingen denken? Verandering draait om mensen, veranderen draait om jouw gevoelens. Ik, je coach, je vriend of vriendin moet je hart aanspreken. Het moet je raken vanbinnen. Jij moet eerst zelf ervaren dat iets noodzakelijk is. Zonder dat jij het ziet of voelt, creëer je geen urgentie voor jezelf. Dus door alleen te zeggen dat je iets gaat doen, zet je niet gauw stappen. Je moet ze ook daadwerkelijk eerst zetten!

6. Wees leergierig

Soms vergeten we dat bijna alles voor het rapen ligt. Ja, ik ben dat irritante neefje van je die zegt dat iedereen alles kan worden wat hij of zij wilt. Waarom? Ik geloof er namelijk dat twijfels je zullen beperken om je doel te behalen. Dan komen we dus terug op het ‘bang zijn om te falen’. Het is zonde als je het niet probeert. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Aan de andere kant, moet je natuurlijk niet klakkeloos een beslissingen nemen. Ik doel meer op het feit dat we eigenlijk te weinig doen voor hetgeen we eigenlijk kunnen doen. Met initiatief, nieuwsgierigheid, ondernemerschap en flexibiliteit kun je echt al heel ver komen. We heten niet voor niets ‘de internetsamenleving’. Maak er dan ook gebruik van. “Oh wacht, dat doe je nu”.

7. Wees eigenwijs

Af en toe is koppigheid wel goed voor je. Vooral als je naar een doel streeft en doorzettingsvermogen mist. Soms is het toch echt goed om een beetje eigenwijs te zijn. Laat niemand je de les leren, laat zien dat je het wel kunt. Kijk vooruit en denk in mogelijkheden. Spreek het ook lekker hardop uit, ik ga dit doen.

8. Mentorschap tonen

Dat je een artikel gelezen hebt over fitness, betekent niet dat je een wetenschapper bent. Als ik veel kennis en allerlei diploma’s heb over een bepaald onderwerp, hoeft ook niet te betekenen dat ik er goed in ben. Ik geloof in het totaalplaatje. Ik geloof er in dat als je kennis op een juiste manier kunt overdragen, je werkelijk mentorschap toont. Vaak had ik het gevoel, dat ik er nog lang niet klaar voor was. Maar wanneer dan wel? Ik ben erachter gekomen dat de juiste karaktereigenschappen in combinatie met de juiste vorm van informatie, zal zorgen voor een fijne overdracht. Of dit een coach is, consultant, of een leerkracht.

Deel informatie op je eigen manier, want alleen dan zal het overkomen.

Ik leer nog steeds dagelijks. Tien jaar ervaring te hebben in de fitness, hoeft niet te betekenen dat ik bijvoorbeeld communicatief vaardig ben. Er zijn zat vaardigheden die je ergens anders leert.

9. Blijf zorgen voor jezelf

Dit is een punt waar ik mijzelf vooral tegenspreek. Want wanneer is het genoeg? Omdat ik graag gedreven ben in alles wat ik wil doen en bereiken, vergeet ik soms gas terug te nemen en even te denken aan mijzelf. Ik word hier gelukkig steeds sterker in en daarom kan ik dit jou ook alleen maar adviseren. Hou hier rekening mee en ga er bewust mee om.

10. Positiviteit

We focussen ons te snel op dingen die fout gaan of minder leuk zijn. We bedanken elkaar te weinig. We geven elkaar te weinig aandacht aan tafel, omdat we zo druk zijn met onze mobieltjes. Positiviteit is zooooo belangrijk lieve lezer. Als wij allemaal ervoor zorgen dat ons wereldje een stukje positiever is ingesteld, zou het allemaal wat makkelijker zijn.


Ik hoop dat ik je inzichten heb kunnen geven om veranderingen aan te gaan. Mij heeft het gevormd. Ik zeg niet dat ik klaar ben, maar ik ben zeker tevreden. Jij ook? Wat zijn punten waar jij aan wilt werken? Laat het mij weten!

Ibo

Geef mij energie & steun mij!

Heb je wat aan dit artikel? Laat het mij weten! Iedere like is bijzonder en betekent veel voor me. Zo weet ik dat ik het goed heb gedaan..

 • Stap 1 -> Klik hieronder op like


 • Stap 2 -> Volg mij op Instagram!
 • Instagram

 

Geef een reactie

Notificaties?

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?