De STERK methodiek – Wil jij een echte boost?

Als je al een tijdje bezig bent met krachttraining, kom je er al snel achter dat het niet alleen draait om het tillen van gewicht. Het is een constant gevecht en je lichaam is jouw grootste tegenstander! Vaak sta je hier niet bij stil en zit je al gauw in een ‘plateau’. Mijn doel? Jou hieruit halen en je de juiste tools geven om zelfs een stapje verder te gaan.

Het raken in een plateau is iets waar je al zo lang over loopt te piekeren. Dag in, dag uit weer hetzelfde gewicht. Het wordt langzaam een sleur. Vaak heb je het niet eens in de gaten en blijf je er hard voor werken. Mijn tip?

Er voor zorgen dat plateau niet eens in je fitnessbijbel staat.

Maar Ibo, kunnen we zomaar woordjes verwijderen uit de fitnessbijbel?

Alles is mogelijk, lieve lezer, de vraag moet zijn: Hoe graag wil je dit? Vandaag deel ik namelijk een trainingswijze en schema dat mij een boost heeft gegeven. Het is een trainingswijze waar spiervolheid de grootste rol in speelt. Het is niet zomaar een oefening, maar het vergt echte mentale wilskracht om dit een volle training vol te houden. Daarom is het juist zo waardevol en wil ik het nu met je delen.

Ik ben er achter gekomen dat het het niet voldoende is om alleen te variëren in “tijd tussen sets”, “oefeningen” of “trainingsdagen”. Het is tijd dat we gaan variëren in iets veel spannenders en belangrijkers, namelijk: spiergroepen.

Hoe gaan we dit doen?

Je kent het vast, de >Push, Pull, Legs< schema. Eigenlijk een aanpak wat elke trainer of sportfanaat aanraadt en vaak ook zelf aanhoudt. Niets mis mee, maar wat als we dit nu aanpassen en het totaal anders gaan doen? Precies, mijn spieren raken verward. Sterker nog, zij raken zo gestimuleerd, omdat het iets is wat zij niet gewend zijn.

Dit wordt ook >supercompensatie< genoemd. Een trainingsprikkel waar je lichaam tegen moet vechten om te herstellen door inspanning. En dat is nou precies wat wij willen. We moeten er voor zorgen dat we voldoende variëren in training. Daarom gaan we ook >periodiseren<, het vooruit plannen van intensiteit om “supercompensatie” te creëren.

“Hoe ‘totaal anders’ wordt mijn schema dan?”

Door twee spiergroepen die elkaar tegenspreken op één dag te trainen.

antagonisten

Voorbeeld;
Wanneer je je biceps traint en je je hand naar je toe trekt, contraheren je biceps. Je biceps spannen aan. Tegelijkertijd om zo’n beweging tot stand te kunnen brengen, moeten je triceps daarentegen strekken. Logisch toch? Dit wordt ook wel agonist en antagonist genoemd. Twee spieren die elkaar dus tegenwerken bij een beweging.

Dit heeft als voordeel dat we twee spiergroepen direct achter elkaar zonder rust kunnen trainen. Wanneer je namelijk een agonist traint rust de antagonist uit. Hierdoor kun je ze makkelijk achter elkaar trainen zonder rust. Dit wordt ook wel een >superset< genoemd. Een ultieme manier voor echte spierstimulatie!

Hoe verdeel ik dit in dagen?

Voorbeeld in drie dagen:

 • Dag 1
  • Borst – Rug
 • Dag 2
  • Biceps – Triceps – Schouders
 • Dag 3
  • Benen
Hoe ziet een trainingsdag er uit?

Probeer zo veel mogelijk supersets uit te voeren. >Supersetten< doe je met de volgende spiergroepen:

 1. Borst – rug
 2. Biceps – triceps

Voorbeeld van een supersetronde:

Borst – Rug:

Biceps – Triceps:

Wat heb je nodig?

Mentale doorzettingsvermogen, meer niet! Knopje omzetten en gaan, want ik weet dat jij dit kunt. Interesse heb je al, aangezien je dit artikel nu aan het lezen bent. Soms kan het tegenzitten en merk je dat het echt intensief is. Maar weet waarvoor je het doet!

Conclusie

Ik krijg wel eens de vraag waar ik de vol- en hardheid van spier aan te danken heb. Iedereen kan droger worden en mooi gespierd. Voor mij is er toch echt een verschil tussen skinny gespierd en vol gespierd. Een aanpak als deze heeft dan ook gezorgd dat ik die volheid heb gekregen.

Het trainen en vormen van je lichaam gaat veel verder dan alleen het tillen van gewichten. Verschillende manieren en methodieken zorgen voor de juiste trainingsprikkel en uiteindelijk dus ook voor de juiste spiergroei.

Doe je mee?

Ibo

Geef mij energie & steun mij!

Heb je wat aan dit artikel? Laat het mij weten! Iedere like is bijzonder en betekent veel voor me. Zo weet ik dat ik het goed heb gedaan..

 • Stap 1 -> Klik hieronder op like


 • Stap 2 -> Volg mij op Instagram!
 • Instagram

 

Geef een reactie

Notificaties?

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?