Hé, wat is jouw reden om te sporten?

We leven in een tijd waar sporten en fitness vanzelfsprekend begint te worden. Ga je niet naar de sportschool, dan wordt je door sociale druk gedwongen om je meteen in te schrijven. Vandaag wil ik hier even bij stilstaan. Een mooi moment om jou eens mee te nemen. Want zeg nou eens eerlijk, wat is jouw reden om te sporten? Wat is de reden dat jij fit wilt zijn?

Ik was niet altijd gefocust zoals nu. Ook wist ik niet altijd wat ik deed. Maar nu ik een sterke focus heb op mijn doel, zijn er veel dingen veranderd. Het is niet vanzelfsprekend dat je alsmaar vol motivatie, elke dag kunt trainen. Zoals altijd in je leven heb je dagen dat het meezit, maar zeker ook dagen dat het tegenzit. Maar toch lijkt alles lastiger dan het is. De juiste mindset begint namelijk bij je eerste stap en fase:

Fase 1: Bewustzijn

Komt het door invloeden van buitenaf of gewoon je eigen bewustwording. Misschien wel door social-media of spontaan uit jezelf. Ben ik te dik? Ben ik te dun? Allerlei vragen gaan door je hoofd.

Voordat ik begon met trainen had ik slechts één doel: het aanmaken van spiermassa. We leven in een tijd waar we dit niet meer kunnen onderdrukken. Overal wordt je geconfronteerd met fitness en sport. Het ideaalbeeld van een gezonde man of vrouw is veranderd door media en dat wetende accepteren wij deze verandering. Zelfs nu je mijn artikel leest en erbij stilstaat, is dit het moment dat het gaat leven van binnen. Je knikt ja of nee..

Fase 2: Oneindige sprint

Eenmaal bezig met krachttraining, begon mijn lichaam langzaam maar zeker te veranderen. Het werd een ‘race’. Dag in, dag uit, was ik bezig met krachttraining. Het moest sneller! Mijn ongeduld werd getest en ik wilde zo snel mogelijk resultaten zien. In deze fase dacht ik niet na over rust, voeding, methodieken of zelfs techniek. Ik vergeleek mijzelf constant met mensen om mij heen en stelde mijzelf de vraag ‘waarom groei ik niet zo snel?’ Dit was een fase die het langst duurde. Onwetendheid en afhankelijkheid van de sporters in je omgeving. Ik was tenslotte afhankelijk van de mensen om mij heen en nam alles aan wat ‘sterke’ mensen of ’trainers’ mij vertelden. Dit is een fase waar beginners vaak in zitten en zelfs jarenlang in blijven hangen. Het gaat ze meestal niet om fit zijn, veranderen van levensstijl of mentale ontspanning. Het gaat meestal om het behalen van je (korte-termijn)doel; afvallen, spieren kweken of een killer body krijgen en that’s it. Waarom werkt dit je juist tegen?

Fase 3: Uitzoomen

Ik geloof niet dat korte-termijn doelen je langdurig zullen motiveren. Een niet specifiek doel als ‘afvallen, breder worden’ of een ‘killer body krijgen’ is geen visie voor de lange termijn. Wanneer is het voldoende? Wanneer ben ik tevreden? Weet je, lieve lezer, dit is nou juist het probleem, het is nooit klaar! Maar maak je geen zorgen;

‘Het hoeft ook nooit klaar te zijn’

Misschien klinkt dit eng, maar je doelen die je in het begin opstelt veranderen eenmaal naarmate je er mee bezig bent. En dit gebeurt totaal onbewust! Daarom wordt vaak gezegd dat je gewoon moet beginnen en de rest zal volgen. Gemotiveerd blijven tijdens dit proces heeft te maken met het accepteren van de resultaten die je boekt. Of dat snel gaat of langzaam, ieder lichaam is anders. Dat is iets wat je in je achterhoofd moet houden. Ik kon pas duidelijkere doelen stellen naarmate ik mijn lichaam leerde kennen.

Fase 4: Nieuw doel

Het is bizar als ik stilsta bij het feit dat mijn reden of doel is ontwikkeld tot iets totaal anders. Misschien heeft dit ook deels te maken met leeftijd of een fase in mijn leven? Misschien spelen andere prioriteiten mee? Wat ik wel weet is dat sporten nu een behoefte is geworden. Het valt nu onder het kopje; verzorging. Niet zo zeer uiterlijk, maar lichaam en geest. Het mentale gedeelte begint steeds een grotere rol te spelen, omdat ik letterlijk voel wat endorfine (gelukshormoon) met mij doet na elke training. Het is geen race meer. Ik hoef niet de beste te zijn in iets. Ik wil het beste halen uit mijzelf.

Heb jij wel eens nagedacht welke momenten het lekkerst zijn in een training? Hier is mijn lijstje:

  1. Totale uitputting na een intensieve hardloopsessie. Het happen naar adem en zuurstof na een sprint. Ik voel mijn lichaam protesteren, maar gek genoeg is dit toch een lekker gevoel.
  2. Kippenvel krijgen voordat ik ga trekken aan een barbel tijdens een deadlift sessie. Gekke bekken trekken, diep in en uit ademen, jezelf oppeppen om dat gewicht vol energie omhoog te trekken.
  3. Pomp en verzuring in mijn spieren na een >dropset<. Enkele seconden verkrampt het, maar daarna voelt het weer heerlijk.
  4. Moment dat je erachter komt dat het gewichtje opeens te licht is voor je.
  5. Nergens aan denken. Je hebt alles losgelaten. Het lijkt wel alsof je sportschool de enige plaats is dat je dingen los kunt laten door uitputting van je lichaam.
Conclusie

Mijn doel is uiteindelijk totaal iets anders geworden. Misschien heeft dit te maken met het feit dat we nooit tevreden zijn met de dingen die we reeds behaald hebben. Het is maar goed ook, want in een context als deze pakt dat voor mij juist goed uit.

Op het moment van schrijven vind ik het belangrijk vitaal te zijn. Sterk, fit en mentaal gezond. Het creëren van energie. Sommigen noemen het een verslaving, terwijl het meer een way of living is. Maar dat is waar mijn motivatie uit voortvloeit. Ik smacht naar uitputting, voldoening, lichamelijke contractie en inspanning. Nieuwe record of korte termijn doelen behalen geven mijn lange termijn motivatie slechts een boost.

Wat zijn jouw factoren die meespelen? Welke momentopnames vind jij heerlijk tijdens het sporten? Ik ben benieuwd naar jouw mening.

Ibo

Geef mij energie & steun mij!

Heb je wat aan dit artikel? Laat het mij weten! Iedere like is bijzonder en betekent veel voor me. Zo weet ik dat ik het goed heb gedaan..

  • Stap 1 -> Klik hieronder op like


  • Stap 2 -> Volg mij op Instagram!
  • Instagram

Geef een reactie

Notificaties?

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?