Voeding – Weet je wat jij binnenkrijgt?

We zijn altijd opzoek naar antwoorden. Vaak zijn het antwoorden die ons moeten helpen bij het beslissen wat nou gezond is of wat écht niet kan. Je bent waarschijnlijk al begonnen met sporten, heel goed! Je bent gemotiveerd, maar diep van binnen weet je dat je een leidraad mist. Iets wat een belangrijke rol speelt bij het behalen van je doelen; voeding. We leven in een tijdperk waar informatie massaal online staat. Wij worden dan ook niet voor niets een informatiesamenleving genoemd. Maar toch heeft het zijn keerzijde, want zeg nou eens eerlijk; weet jij waar je moet beginnen?

Als je mij al een aantal maanden al volgt (en dat doe je natuurlijk), weet je dat ik het eerder heb gehad over voeding. Daar heb ik mijn eerste logische stap gedeeld met jullie. Omdat het “gezond eten” of “het volgen van een lifestyle” een groot impact op je leven kan hebben, moet je eerste stap anders zijn. Heb je dit gemist? Begin dan eens >hier<, dan begrijp je wat ik bedoel.

Je stappenplan is als volgt:

 1. >Gezond eten<
 2. Bijhouden
 3. Berekenen wat je verbrand, kcal in rust (BMR)
 4. Berekenen wat je activiteiten niveau is in kcal(PAL)
 5. Bijhouden van alle informatie
  1. Je BMR + PAL = totale kcal
   • Bijhouden in MyFitnessPal

Enge termen? Klopt, ik geef het toe.. Daar lijkt het wel op. Daarom doen we dit stap voor stap en gaan we verder met stap twee vandaag.

Bewustzijn

Op een bepaalde moment was ik klaar voor een volgende stap. Bewust at ik verspreid over de gehele dag kleinere maaltijden. Daarnaast waren het gezonde verse maaltijden. Dit voelde super. Ik had het gevoel dat mijn lichaam constant gevoed werd en mijn spiergroei hierdoor werd gestimuleerd. Hoe vaker ik dit deed, des te meer het een gewoonte werd en ik onbewust in een gezonde patroon terecht kwam.

Overal zag ik ‘mealpreps’ voorbij komen op socialmedia. Rijst met kip, peulvruchten in bakjes, ga zo maar door. Mensen die zichzelf helemaal into-fitness hebben gegeven. Hoe deden zij dit toch? Hoe wisten zij nou precies wat zij moeten eten in hoeveelheid? Zelf wist ik niet hoe veel ik at op een dag. Vaak wil je dat ook niet weten, omdat het confronterend is.

“Of je eet te veel en hebt overgewicht of je denkt dat je veel eet en roept dat je maar geen spiermassa aanmaakt.”

Wees gerust, het is vrij normaal en ik zat net als jij met dit soort vraagstukken in mijn hoofd. Wat mijn vervolgstap was?

Bijhouden

Ik hoorde bij het groepje: “Ik eet zo veel, maar ik maak maar geen spiermassa aan!”. Na verschillende supplementen door te zoeken met de term “weightgainer”, was ik er klaar mee. Ik moest erachter komen, wat ik nou werkelijk op een dag eet. Dit kan zo niet verder. Ik moet het op de juiste manier doen. Ik wilde aankomen in spiermassa, maar hoe?

Vrij simpel. We leven in een tijdperk waar we constant met onze mobiele telefoons aan het spelen zijn. Nu fitness & health ook nog eens een hype is, zijn er duizenden apps beschikbaar die je leven een stuk aangenamer maken met het bijhouden van je inname per dag. Voor mij was dit een uitkomst! Je hebt er vast wel eens een keer van gehoord; MyFitnessPal. Wat een super app is dat..

Een simpele app waar ik per dagdeel kan invoeren wat ik gegeten heb. Binnen de app kun je specifiek een product vinden met daaraan de gekoppelde hoeveelheid calorieën en bijhorende macro-nutriënten, simpel gezegd; koolhydraten, vetten en proteïnes. Al gauw begon mijn “scan alle producten in de supermarkt” ziekte. Alles wat ik op een normale dag kocht en at, voerde ik in de app om te kijken wat ik nou werkelijk binnen krijg op zo’n dag. Zo kwam ik op een magisch getal uit.

Hoe weet ik wat ik binnen moet krijgen?

Dit is een zeer lastige vraag, omdat we simpelweg niet kunnen bereken wat jij of ik exact nodig heeft. Maar hey, het is geen rocket-science! Jij verbrand misschien 100 kcal bij een 10 minuut sprint en ik 120 kcal. Wij zijn eenmaal verschillend en allemaal uniek. Dat maakt het juist zo lastig.

Wat we wel kunnen doen, is een rode draad ontwikkelen. Er zijn namelijk verschillende methoden om jou een “richting” te geven. Eerst moeten wij weten wat je verbrand in je rust. Hoeveel kcal verbrand je als je niets doet? Dit kan berekend worden door een rekensom met je huidig gewicht, geslacht, lengte en leeftijd. Daarnaast moet je weten hoe actief je bent op een dag en wat je verbrand tijdens je activiteiten. Dat samen opgeteld is je totale rekensom voor je dagelijkse behoefte.

We kunnen dit specifieker maken door ook nog eens te kijken wat voor lichaamstype je hebt, eerder heb ik het gehad over >verschillende lichaamstypen<. Ook dit heeft invloed op hoe jij je behoeften (macro-nutriënten) instelt. Nu kan ik dieper ingaan op wiskundige formules met de bijhorende methoden, maar ik laat dat over voor een volgende keer. Eerst maar eens bijhouden wat je eet. Dat is tenslotte je tweede stap. Ben je toch nieuwsgierig. Klik op de namen om alvast meer informatie te krijgen.

Conclusie

Je bent bij mijn tweede stap om je gezonde lifestyle door te voeren. Ik ben erg nieuwsgierig naar wat jij nou werkelijk binnenkrijgt op een dag. Is het meer dan dat je dacht? Of misschien zelfs te weinig? Als je dit nergens aan kunt relateren, kun je stiekem al online verschillende calculators vinden die je dagelijkse behoeften voor je uitrekenen met een van de bovenstaande methoden. Een voorbeeld is >hier<.

Volgende keer gaan we een stapje verder en behandelen we wat je BMR (Basal metabolic rate) is. Oftewel, hoeveel kcal je in je rust verbrand.

Good luck!

Ibo

Geef mij energie & steun mij!

Heb je wat aan dit artikel? Laat het mij weten! Iedere like is bijzonder en betekent veel voor me. Zo weet ik dat ik het goed heb gedaan..

 • Stap 1 -> Klik hieronder op like


 • Stap 2 -> Volg mij op Instagram!
 • Instagram

Geef een reactie

Notificaties?

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?