Ziek zijn – Trainen of niet?

Daar lig ik dan. Ik heb het koud en trek mijn dikke dekens over mij heen. Het is weer zover, ik ben ziek. Nu de wintertijden zijn aangebroken, hebben we te maken met koud grijs weer, tekort aan vitamine D door het gemis van zon, griepepidemie en allerlei andere dingen. Vaak komt het ook op de momenten dat je het net niet kunt gebruiken, omdat het sinterklaas, kerst of nieuwjaar is. Hoe ga ik hiermee om? Ook ik heb het er moeilijk mee.

Mijn wekker gaat… pieep pieep pieeeepp. Zonder enig besef zet ik het uit en sta ik op. In mijn geval gaat dit vaak haastend met spring- en draaibewegingen, maar op het moment dat ik opsta voel ik het meteen. Wauw, dit ga je toch niet menen? Het is alsof al mijn spieren verslapt zijn. Een knijp in mijn handen en een poging tot het maken van een vuist, doet mij al gauw beseffen dat het vandaag niet mijn geluksdag is. Mijn lichaam voelt niet lekker aan. Jep 🙁 , ik heb een fikse griep te pakken.

Ziek zijn en ik gaan nooit goed samen. Ik kan er niet goed mee overweg doordat je eigenlijk maar één ding moet doen: rust nemen. Daarom is het goed om een onderwerp als deze te behandelen, omdat het vaak lastig is voor mensen zoals ik, om je training of je dagelijkse bezigheden helemaal los te laten.

Wanneer ben je nou te ziek?

Goede vraag. Ik moet zeggen dat ik dagen had waar ik gewoon naar de sportschool ging, terwijl ik me wel degelijk niet goed voelde. Dat doe ik dus niet meer. Je lichaam is intern al heel hard aan het vechten om het virus te elimineren en dit kost energie. Als jij dan ook nog eens gaat sporten, ontstaat er meer stress in je lichaam, waardoor je het eigenlijk alleen maar erger en moeilijker maakt. Je immuunsysteem is al verzwakt en de energie die jij gebruikt in je training, kan je lichaam beter gebruiken voor het aanvechten van het virus.

Wanneer blijf ik thuis?

 • Duizeligheid
 • Zware vermoeidheid
 • Koude rillingen
 • Verlies van balans
 • Koorts
 • Griep

Wanneer ik toch ga?

 • Verkoudheid(je)
 • Hoestje
 • Lichte vermoeidheid

Het komt er op neer dat je eigenlijk al het hele jaar door, aan het trainen bent. Er zijn momenten dat je echt niets moet doen en moet luisteren naar je lichaam.

Wat neem je in tijdens je ziekte?

Ik stop met het nemen van supplementen. Daarnaast ben ik tegen het nemen van pijnstillers. Ons lichaam heeft het generaties lang overleefd om tegen ziektes te vechten zonder pijnstillers, waarom zou ik dit dan gebruiken? Lig ik echt plat in bed met hoge koorts, overweeg ik een paracetamol. Bij mij gaan er in ieder geval geen NSAID’s (ibuprofen) in, omdat het nog steeds onduidelijk is of dat soort medicijnen de eiwit synthese in je spiercellen terugdringen dus ook spiergroei kunnen tegenhouden. Liggen in bed met extra kleding, een heet kopje limoenthee met paracetamol en goed slapen doet al vele wonderen.

Dus..

Heb jij ook een griepje te pakken net als ik? Snel in bed jij, eerst even goed uitzieken! Wat heb je te verliezen? Ik weet het, je hebt het gevoel dat je wegsmelt in je bed en al je spieren opeens verdampen 😀 Maak je niet druk, het is goed om even helemaal niets te doen en je lichaam te laten herstellen. Hoe ga jij hiermee om? Laat het mij weten.

Ibo

Geef mij energie & steun mij!

Heb je wat aan dit artikel? Laat het mij weten! Iedere like is bijzonder en betekent veel voor me. Zo weet ik dat ik het goed heb gedaan..

 • Stap 1 -> Klik hieronder op like


 • Stap 2 -> Volg mij op Instagram!
 • Instagram

Geef een reactie

Notificaties?

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?