BCAA – Bouwblokken in een fles genaamd Muscle Juice

Een trainingssessie kan best intensief zijn. Althans, de mijne. Daarom wil ik altijd goed voorbereid zijn. Vaak ben ik, zoals je ondertussen al weet, de hele dag bezig met mijn lichaam te voeden en te voorzien van vocht. Wat is het toch complex allemaal. Allerlei verschillende factoren waar je alsmaar rekening mee moet houden. Je mentale vermogen, voeding, soorten oefeningen, trainingsdagen en ga zo maar door. Supplementen blijven altijd wel een discussiepunt. Toch wil ik je vandaag uitleggen wat er in mijn Muscle Juice fles zit. Iets wat invloed kan hebben op spiergroei, namelijk BCAA’s; spelen met legoblokken, maar dit keer het bouwen van je lichaam..

Voordat je je vinger op het scherm drukt om te scrollen naar interessante stukken..

BCAA => Branched Chain Amino’s => Vertakte Aminozuren

Stoere benaming, maar ik ga je geen uitleg geven met allerlei enge termen en wetenschappelijke studies wat waarschijnlijk toch geen meerwaarde voor je zal hebben. Daarom neem ik je mee terug naar groep 3, in ~Aap, ~Mies, ~Noot taal uitleggen waar BCAA’s nou voor dienen en wat het zijn. Is het een hype? Is het het onnodig? Is het weer één van de supplementen die je eigenlijk niet nodig hebt? Om dit te kunnen beantwoorden beginnen we bij de eerste stap..

Aminozuren, wat zijn het?

Het menselijk lichaam is complex. Eigenlijk is het bizar dat we niet beseffen hoe het allemaal werkt van binnen. Jij, als lezer op dit moment, eet of drinkt waarschijnlijk iets, omdat je een seintje krijgt, een hongerig gevoel of een emotie waardoor je dat onbewust doet. Verder interesseert het je dan ook niet wat voor processen er allemaal ondertussen gebeuren van binnen.

Alles wordt automatisch voor je geregeld door je super intelligente hersenen en lichaam. Wat hebben aminozuren te maken met dit verhaal? Aminozuren spelen een cruciale rol bij bijna alle biologische processen in onze lichaam. Eiwitten bestaan uit aminozuren. Dit betekend dat aminozuren de bouwstenen zijn van proteïne. Een groot gedeelte van je cellen, spieren en weefsels zijn gewoon gebouwd door middel van >aminozuren<. Easy cheesy toch?

Aminozuren, 20 verschillende, kan je dus zien als 1 blokje eiwit. Je kunt ze dan ook onderverdelen in twee vormen.

 • Essentiële
  • Door voeding
 • Niet essentiële
  • Door lichaam

BCAA

Too much information Ibo.. Ik weet het lieve lezer, je hoeft ze dan ook niet te onthouden, omdat ik het vandaag alleen wil hebben over de 3 essentiële aminozuren; leucine, isoleucine en valine (BCAA’s). In de tabel hierboven zie je ze ook weergegeven. Waarom nou die drie? Omdat deze een grote rol spelen tijdens het herstel en inspanning rondom je trainingen. BCAA’s kunnen niet door het lichaam zelf aangemaakt worden. Dit betekent dat je ze via je voeding of supplementen tot je moet nemen. BCAA’s worden dan ook direct opgenomen in je spieren in tegenstelling tot andere aminozuren.

Maar wat doen ze dan?

1. Energie
Ieder persoon heeft een energiebakje in zijn lichaam. Een bakje vol brandstof. Datzelfde bakje wordt aangevuld door middel van voeding. Als je intensief traint, wordt er brandstof uit dat bakje verbruikt. Maar wat als het bakje nou leeg is? Precies! Het moet ergens vandaan komen? Dus wat gebeurt er, spierafbraak. Energie wordt uit je spieren gehaald en breekt je spier af. Dit noemen ze ook katabole toestandOm dat tegen te gaan kan je voor, tijdens en/of na je training BCAA’s innemen. Hierdoor worden je spieren gespaard en worden BCAA’s gebruikt als energiebron.

2. Herstel
Wanneer je intensief traint krijgt je lichaam een klap. Dit is een fase van een periodieke stress. Vrij normaal, maar hierdoor kan er ook afbraak van spierweefsel plaatsvinden. Hier komen BCAA’s weer te pas, want deze helpen dat tegen te gaan. Ze kunnen er voor zorgen dat je in een anabole toestand terecht komt, dus dat spiergroei zal plaatsvinden. Als namelijk meer proteïne wordt opgebouwd in je lichaam dan dat er wordt afgebroken, maak je ook meer spier aan. BCAA’s zorgen er voor dat spierweefsel herstelt.

Laat ik je eens voorstellen aan de drie musketiers:

 • Leucine
  Hij helpt je met het beter opnemen van koolhydraten en proteïne. Hij zorgt er dan ook voor dat je hierdoor meer spier aanmaakt. Hij is een teamplayer, omdat hij samenwerkt met de andere twee aminozuren. Hij wilt dat je groeit, dus hij zorgt ervoor dat je in een anabole staat komt. Hierdoor helpt het mee met herstellen van botten, huid, spierweefsel. Een echte baas dus!
 • Isoleucine
  Hij is diegene die je energieniveau’s regelt. Hij houdt bij of het lichaam zich inspant. Zo ja, dan geeft hij je energie en helpt hij je met het herstellen. Hij wilt niet dat spieren zullen afbreken.
 • Valine
  Herstel? Hij doet dat voor je. Hij helpt je met het opbouwen en herstel van spierweefsel.

Mij zie je dan ook altijd met een fles lopen waar water met BCAA’s in zitten.

Conclusie

Je wilt waarschijnlijk net als ik resultaat boeken. Ik begrijp je goed. Daarom wil ik dat dit soort artikelen jou als lezer een stuk wijzer maken. Voeding en de juiste supplementen vind ik belangrijk. Mijn lichaam moet er klaar voor zijn, klaar voor elke klap of stoot. Alle kleine beetjes helpen, dus ook BCAA’s. In een katabole staat, dus een fase waarin je spier afbreekt in plaats van spier opbouwt, wil je niet zitten. Jij mag het bepalen.

Muscle Juice, yay or nay?

Ibo

Geef mij energie & steun mij!

Heb je wat aan dit artikel? Laat het mij weten! Iedere like is bijzonder en betekent veel voor me. Zo weet ik dat ik het goed heb gedaan..

 • Stap 1 -> Klik hieronder op like


 • Stap 2 -> Volg mij op Instagram!
 • Instagram

Geef een reactie

Notificaties?

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?