Blessures – Een haat/liefde verhouding met je lichaam?

Sta jij er wel eens bij stil, wat fitness of krachttraining doet met je lichaam? Vol motivatie en adrenaline ga je lekker naar de sportschool om zo zwaar mogelijk te gaan tillen of je limits op te zoeken door middel van intensiviteit. Je hebt gelijk hoor, heerlijk! Vaak wordt sport en fitness dan ook gezien als een gezond iets en dat is het ook zeker, maar dit tot op bepaalde hoogtes. Vergeet niet dat het ook een aanslag kan zijn op je lichaam. Ik heb het niet over spierpijn, maar pijn die vaak langdurig is en wordt geplaatst onder het kopje; blessures. Voer jij je oefeningen bewust uit met de juiste houding? Heb jij enig idee hoe jij een blessure kunt voorkomen? Ik deel je mijn verhaal..

Als starter denk je niet aan blessures. Vaak focus je op hetgeen wat je wilt bereiken, dus spier aanmaken of afvallen. Groot gelijk heb je. Dit is ook de juiste instelling die je nodig hebt in de sportschool. Maar helaas heb je ook wel eens te maken met lichamelijke beperkingen of grenzen. Ook ik heb ze moeten doorlopen. Is dit erg? Nee hoor zeker niet. Naïviteit? Tot op zekere hoogtes, maar daar leer je juist van. Daarom deel ik het met je, zodat jij niet dezelfde fouten maakt.

Wat zijn mijn oorzaken geweest voor blessures? Even op een rijtje;

 • Te snel te veel willen. Herkenbaar? Maak je geen zorgen, dit is een probleem waar bijna iedereen last van heeft. Het is vrij normaal in het begin. Je hebt namelijk een doel voor ogen en daardoor ben je gemotiveerd. Soms zo erg, dat je daardoor te veel hooi op je vork neemt.
 • Slechte voorbereiding. Spreekt voor zich lijkt mij. Starten zonder een doel of een plan. Denken dat het je vast wel lukt zonder voorbereiding.
 • Lichamelijke grenzen opzoeken. Je lichaam zo hard pushen naar een niveau, waar het eigenlijk nog niet klaar voor is. Mentaal ben je soms sterker en verder dan je lichaam, waardoor je denkt het aan te kunnen. Vaak ontstaat dit tijdens een intensieve oefening als HIIT. Je hebt het niet eens door dat je zojuist een blessure hebt opgelopen. Pijn voel je pas als je klaar bent met je oefening.
 • Niet opwarmen. Zie >hier< meer.

Ik denk dat je je hier wel in kunt vinden. Laten we er dieper op ingaan..

1. Te snel te veel willen

Een killing fase waar letterlijk iedereen doorheen moet gaan. Ik ben een vrij ongeduldig persoon. Inmiddels heb ik geleerd hoe ik daarmee om moet gaan, maar toen ik begon met krachttraining, was het zeker een work in progress. Juist omdat ik geen besef had hoe snel een spier kan groeien, wist ik niet wanneer ik mijn gewicht moest ophogen. Wanneer is iets nou “te veel”? Ik kon goed terecht op een YouTube filmpje met “fail compilaties”, wat tegenwoordig een hype is. Mijn houding was niet juist. Ik ben van mening dat dit misschien wel de grootste oorzaak is tegenwoordig waar blessures door ontstaan.

Mijn eerste blessure ontstond op het bankdrukapparaat, in mijn eerste trainingsjaren. Je kent het vast, je hebt je ego meegenomen en wilt even een gewicht wegduwen. In het begin dacht ik nog niet aan de juiste houding, een planning of het verschil tussen een compound of isolatie oefening. Bankdrukken is een compound oefening, waarbij meerdere spiergroepen meewerken om een beweging tot stand te brengen. Na een paar keer zwoegen, voelde ik dat iets niet lekker zat in mijn schouder dus ik stopte. Dat ene momentje van glorie heeft mij maanden geïrriteerd met zeurende pijn, waar ik hard voor moest werken om het weg te krijgen. Dit noem ik vandaag; onwetendheid en naïviteit.

Hoe vermijd ik dit?

Zie je lichaam zo; het is net een relatie die op gang moet komen. Je moet nog een relationele ontwikkeling doormaken met je partner. Jullie moet elkaar nog leren kennen en hiervoor hebben jullie beiden tijd en ruimte nodig. Je moet weten wat hij of zij tolereert. Op den duur begin je elkaar door en door te kennen en weet jij hoe je hem of haar moet prikkelen. Ga niet te snel, waardoor jij je partner overspoelt en hij of zij uiteindelijk geïrriteerd of ongeïnteresseerd raakt. (lovewithibo? Ik weet niet waar dit heen gaat)

Maar dit is dus ook zo met je lichaam! Neem de tijd en doe rustig aan. Waarom zo’n haast? Het gaat je alleen maar tegenwerken. Voel aan wanneer iets te veel is voor je lichaam. Ik weet het, je bent enthousiast en wilt zo graag resultaten zien, maar geloof mij, je bent verder van huis als je een blessure oploopt.

Waar je aan moet denken..

 1. Heb je je wel goed opgewarmd? Laatst heb ik het >hier< met je over gehad. Hierdoor is mijn lichaam klaar voor zo’n klap.
 2. Heb je een plan, een >schema<? Het is handig als je een doel hebt. Het bijhouden van de juiste aantal herhalingen in een set met het juiste gewicht.
 3. Gebruik je >mind-muscle connection<? Er komt meer bij kijken dan alleen het tillen van gewichten.
 4. Heb je wel de juiste houding? Loop eens na hoe je houding is bij elke oefening. Je krijgt hier veel meer voor terug.

Meestal komt spijt achteraf, maar dan is het vaak al te laat. Dat is het geval bij zo’n blessure. Daarom, lieve lezer, stel mij niet teleur en denk erover na.

2. Slechte voorbereiding.

Ken je dat? Kleine pijntjes die je tegenhouden? Ik dacht dat hardlopen “even een rondje rennen” was, maar ik had het fout. Het is een totaal andere tak van sport en een andere manier van trainen. Ik moest hier rustig de tijd voor nemen om het op te bouwen. En dan heb ik het nog niet eens over conditie, maar juist lichamelijk. Mijn spieren waren het niet gewend.

Al gauw voelde ik ‘shinsplints’. Dit is een blessure door overbelasting en is een scheenbeenirritatie. Sterker nog, als je hiermee door gaat lopen of rennen kan dit gaan ontsteken. Dan spreekt men over een beenvliesontsteking. Voel je dat je zeurende pijn hebt in je schenen? Wees niet koppig en stop voordat het chronisch wordt. Dit geldt ook voor runner knee’s. Neem deze pijnscheuten serieus.

Hoe vermijd ik dit?

Je merkt al snel als er iets mis is door de pijn die je voelt in je scheen/knie. Loop niet door met het gevoel dat het ‘spierpijn’  is, maar ga het behandelen met ijs en rekoefeningen.

Loop even de oorzaken na:

 • Je houding van je voet/heup.
 • Slechte ondersteuning.
 • Te veel op harde ondergrond terwijl je er nog niet klaar voor bent.
 • Plotselinge intensieve training of een verandering in je training.
 • Eenzijdige training (joggen).

Bouw het hardlopen rustig op. Sprint een aantal minuten en wandel een aantal minuten. Ook ik ben onderaan begonnen. Niet dat ik nu een marathonloper ben, maar het is voldoende voor het doel wat ik voor ogen heb. Dit is ook van toepassing op alle andere sporten die je beoefent.

3. Wat zijn je lichamelijke grenzen?

Zolang jij erg gedreven bent en het gevoel hebt dat je eindelijk goed bezig bent, kan het zo zijn dat je jezelf net even iets te ver vooruit duwt. Bij mij vallen bijvoorbeeld cardiovasculaire oefeningen onder deze categorie. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een oefeningen vol intensiteit voor 15 seconden lang. Ik zocht al snel mijn limiet op. Op zo’n moment denk je alleen aan wat je wilt bereiken en niet aan wat er fout kan gaan. Ik kreeg daar een antwoord op terug; tijdens een kettlebel one arm swing oefening, schoot het in mijn onderrug. Dit was één van mijn irritantste blessures, omdat het letterlijk een wervel is die steeds bewoog. Bij de kleinste beweging met mijn hoofd voelde ik de pijn.

Hoe vermijd ik dit?

Vaak voel je al gauw dat je lichaam het niet meer aankan. Dat je het mentaal heel erg graag wilt is perfect, maar wees op je hoede. Soms is “nee zeggen” ook goed. Je hoeft jezelf echt niet te bewijzen voor iemand. Zolang je zelf maar weet dat je je best hebt gedaan! Als je luistert naar je lichaam en het gevoel hebt dat je na de eerste paar herhalingen niet meer kunt, is het ook over. Er is een verschil tussen jezelf motiveren en doorzetten en jezelf motiveren en je maximale limiet overschrijden.

Daarnaast moet je te allen tijde op je houding blijven letten. Een juiste houding is cruciaal voor alles! Als dit verslechterd, is het al een no-go.

Conclusie

Blijf luisteren naar je lichaam. Iedere keer stopte ik op de momenten dat het niet goed aanvoelde en dat is prima. Ik heb geen haast. Zolang je geniet van elke training, komt het goed. Ik geloof er in dat als je goed op je houding blijft letten en aandacht geeft aan je lichaam, je bijna geen blessures kunt oplopen. Denk vooruit en bereid je voor op dat ene uurtje.

Elke sporter maakt blessures mee, niet alleen jij. Je doelen behalen gaan eenmaal gepaard met ups en downs. Dus geef niet snel op als je met een blessure zit. Denk na over de oorzaak en ga daaraan werken. Kom sterker terug!

Ibo

Geef mij energie & steun mij!

Heb je wat aan dit artikel? Laat het mij weten! Iedere like is bijzonder en betekent veel voor me. Zo weet ik dat ik het goed heb gedaan..

 • Stap 1 -> Klik hieronder op like


 • Stap 2 -> Volg mij op Instagram!
 • Instagram

Geef een reactie

Notificaties?

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?