Voeding – Jouw eerste stap!

Je hoort het overal; ‘het begint bij je voeding’, ‘abs are made in the kitchen‘, ‘snel afvallen’ en ik kan zo uren doorgaan. Ik begrijp niet waarom er zoveel mensen hameren op voedingsschema’s, terwijl de eerste stap toch echt anders zou moeten zijn. Voordat ik een gezondheidsfreak werd, vond ik het lastig om bepaalde voedingspatronen los te laten. Daarom geloof ik er in dat het stapsgewijs moet gaan. Voor de eerste stap heb je geen personal trainer of een diëtiste voor nodig. Natuurlijk is het belangrijk om je doelen snel te behalen, maar dit is een grote aanslag op je ‘omgeving’, dus is het slimmer om het proces stap voor stap te starten. Hoe ga je er mee om wanneer jij je eetpatroon begint te veranderen, maar de mensen in je omgeving je juist voor gek verklaren?

Misschien heb je te horen gekregen dat je moet afvallen? Misschien ben je het zat om continu het gevoel te hebben dat je met overgewicht loopt? Misschien stond je vandaag toevallig voor de spiegel en realiseerde je je dat het tijd is om voor jezelf te zorgen? Wat het ook is, lieve lezer, je bent echt niet alleen. Elke dag bepalen duizenden mensen hetzelfde te gaan doen als jij en ook elke dag hebben zij helaas geen plan of idee hoe dat moet. Daarom is het tijd om je eerste stap te zetten.

Een tijdje terug had ik jullie meegenomen in een verhaal waar ik het had over mijn eerste kennismaking met supplementen, voordat voeding ter sprake kwam. Je kent het vast, whey shakes, weight gainers of bijzondere pillen die je zogenaamd helpen met het afvalproces. Voor veel mensen klinkt het dan ook erg vanzelfsprekend dat als je begint met fitness, je meteen gezond eet met een op maat gemaakte voedingsschema. Voor mij was dat niet het geval. Fitness was tenslotte maar een manier om in spiermassa aan te komen. Dat ik zo verwikkeld zou raken in een ‘way of living’ had ik dan ook niet verwacht. Spelen met voeding kwam daarom ook pas in een later stadium.

Je kent het vast; je bent bezig met sporten en ergens, diep van binnen, weet je dan ook dat je eigenlijk iets aan je voeding moet gaan doen. Je bent je er van bewust dat voeding een grote rol speelt. Herkenbaar? Ik weet het, ook ik wilde hier het liefst niet aan denken. Maar ik wist ook heel goed, dat het mij juist zou helpen met het behalen van mijn doelen. Ik moest een manier gaan vinden om hoe dan ook gezonder te gaan eten.

Toegeven

Als je gezond wilt eten omdat iemand anders je dwingt, ga je hard falen. Helaas werkt dat niet zo. Het is een pad dat je zelf moet doorlopen en toegeven is dan ook je allereerste en de belangrijkste stap. Direct beginnen aan een strikt dieet, waarin je opeens veel moet opgeven, gaat dan ook niet werken. Daar moet je echt discipline voor hebben.

In plaats daarvan kan je het in kleine stapjes proberen. Zoek eerst uit wat nou echt gezond en voedzaam is. Mensen willen soms te snel resultaat zien. Waarom heb je haast? Doe het lekker op je gemak. Het is een verandering die je uiteindelijk als persoon sterker zal maken, omdat het een levenswijze wordt. Dat is niet niks! Wat als je straks precies weet wat gezonde voeding is en je dit kan doorvoeren in je dagelijks leven? Ik denk dat het beter is om je eerst te beseffen wat gezonde voeding is. Dit in plaats van een strikt dieet volgen met een voedingsschema waarvan je eigenlijk niet eens weet waarom je iets eet.

Wat eet ik op een dag?

Besef jij eigenlijk wel wat je eet op een dag? Wat voor soort voedingsstoffen er in je lichaam komen? Toen ik studeerde, dus veel in de trein zat of lange hoorcollege’s had waarbij ik geen tijdsbesef had, at ik alleen maar tussendoortjes. Je kunt nu wel denken, “wat slecht”, maar dat is gewoon hoe het gros van de bevolking denkt over voeding. Je eet pas wanneer je trek hebt of tijd denkt te hebben. En wat je dan eet is vaak eigenlijk niet eens voedzaam. Kaasbroodjes, Snickers en af en toe iets uit de automaat. Voor mij kon het niet zo langer. Ik wilde gezond eten en mij meer focussen op langdurig resultaat.

Mijn doel?

Dat was het aankomen van spiermassa. Ik ben een typische Ectomorph en kom dus moeilijk aan. Voor mijn gevoel at ik dan ook veel. Tenminste, alleen op de momenten dat ik trek had. Lees je het al? “Op de momenten dat ik trek had”. Want weet je, dat was nou precies mijn probleem. Ik was totaal niet gefocused bezig met eten. Ik at wanneer het mij uitkwam en op zo’n moment probeerde ik dan ook veel te eten. En dan hebben we het nog niet eens over wat voor voeding er mijn lichaam in ging.

“Je bent slim genoeg om te bepalen wat echte voeding is, dus stop met het eten van crap

Oneindig zijn we opzoek naar de juiste antwoorden, dieet hier, detox daar, maar eigenlijk weet jij zelf heel goed wat gezond is. Jij weet wat echte voeding is. Voorbeelden van goede voeding; vlees, vis, eieren, groenten, fruit, noten. Verse voeding die je zelf moet voorbereiden.

Daarnaast kun je ook een onderscheid maken in neppe voeding. Alles uit een: automaat, drive-thru raam, zak of een doos. Je kunt je afvragen dat wanneer een ingrediëntenlijst langer is dan de aftiteling van de film Superman, of het wel heel gezond is voor je. Kort gezegd; als het ooit begon als verse voeding, maar het 20 stappen nodig heeft gehad om te worden wat het nu is, kan je je afvragen of het nog wel gezond is. Vul het maar aan..

Hoe deed ik dit?

Toen ik eindelijk had toegegeven dat ik niet goed at en er echt iets mee wilde doen, heb ik stapsgewijs dingen uitgeprobeerd. Zelf maaltijden klaarmaken en eten tot ik ‘voldoende’ gegeten had en niet ‘vol’ zat. Maaltijden verspreiden over de dag, zes om precies te zijn. Sommige mensen in mijn omgeving verklaarden mij voor gek of vonden mij ‘extreem’. Ik vind het zo jammer dat mensen je op dat soort momenten juist niet steunen, maar laten twijfelen.

Mijn tip?
Ga na wat je eet op een dag en wat je doel is. Niets of niemand kan voor jou bepalen wat jij moet gaan doen, dat moet je volledig zelf doen. Je doet het tenslotte voor jezelf, het draait hier om jou. Dit artikel is dan ook voor jou bedoeld. Ik wil gewoon dat jij je beseft dat het toegeven en bewust worden van je eetpatroon, misschien wel de belangrijkste stap is. Op een of ander manier zijn we als mens zo beïnvloedbaar, dat we ons teveel van elkaar aantrekken. Het hoeft ook allemaal niet zo moeilijk te zijn in het begin.

  • Limiteer drankjes vol met suiker
  • Vermijd snackbars, maar maak lekker een eigen burger of aardappels in de oven
  • Blijf gehydrateerd en drink genoeg water op een dag
  • Vervang snacks met fruit of noten
  • Eet met mate; het is beter om vaker kleinere porties te eten, in plaats van 1 keer een hele grote portie

Wat verder gezond is heb je zelf in de hand. Vind je dit alsnog lastig om alleen te doen? Geef het aan thuis. Geef aan dat je dit echt graag wilt en steun nodig hebt. Betrek bijvoorbeeld je partner en kook samen 🙂

Stop met zoeken, begin vandaag

Ik weet dat het concept niet nieuw is, maar ondanks dat heeft het je toch tegengehouden om het niet te doen. Je was er niet klaar voor, je bent op vakantie geweest of denkt simpelweg geen tijd te hebben om vers eten te voorbereiden. Zoek niet oneindig naar een ‘wonder’ dieet dat superfoods of andere speciale pillen voorschrijft als methode, maar begin met het eten van verse voeding. Hou het lekker simpel en maak het niet lastiger dan het al lijkt. Straks, als je verder bent en het een gewoonte is geworden om gezond te eten, is het tijd voor een volgende stap.

Soms vind ik het zo jammer dat men direct schema’s koopt bij personal trainers, zonder het zelf eerst te proberen. Daarnaast moeten zij wel gespecialiseerd zijn in voeding om je hierin te kunnen ondersteunen. Ga na wie de persoon erachter is. Wat is zijn drijfveer en kennisgebied? Voeding is echt een vak apart. Je kunt altijd naar een erkend diëtist die je kan ondersteunen.


  • Like mijn Facebook pagina voor meer!
  • Volg mij op Instagram voor foto’s en voorbeelden!
  • Instagram

Zie ook mijn andere berichten -> Home

~Ibo

Geef een reactie

Notificaties?

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?