Train je brein voor een indrukwekkende spiergroei!

Waar denk je aan tijdens het uitvoeren van een oefening? Voer je een oefening uit omdat het op een schema staat of ben je er echt mentaal mee bezig? Vaak zijn we tijdens een training lichamelijk bezig, vrij logisch toch? Maar we vergeten dat we er ook mentaal achter moeten staan. Het mentale vermogen van een mens is zo sterk, dat het invloed heeft op de groei van je spieren. Vraag jij je wel eens af waarom een spiergroep achterloopt? Ik denk dat er na vandaag een wereld voor je open gaat, want het zat al die tijd al in je hoofd verstopt; Mind muscle connection.

Ik kan het mij nog zo goed herinneren dat ik na een aantal jaar trainen een paar spiergroepen had die achterliepen. Het was frustrerend, want je gaat je afvragen waarom het menselijk lichaam niet symmetrisch is. Wat voor oefening ik ook uitvoerde, ik kreeg het niet voor elkaar om het recht te trekken. Toen kwam ik erachter dat fitness meer is dan alleen het tillen van gewichten. Ik begon mij steeds meer te realiseren dat er meer is dan alleen het lichamelijke gedeelte. Dit was ook het moment dat ik een manier had gevonden om mijn spieren te isoleren en sneller te laten groeien. Het moment waarop ik mijn mentale vermogen begon te gebruiken tijdens het uitvoeren van de oefeningen.

Wat is mind-muscle connection?

Jullie weten natuurlijk al dat je brein alle bewegingen in je lichaam leidt. Gelukkig wel! De eerste stap voor spier contractie, dus het aanspannen van spieren, is dan ook een signaal wat door je brein verzonden wordt. Hier zit natuurlijk een heel proces achter, mind meets muscle,  daar ga ik nu niet op in.

Maar een spier bestaat uit meerdere spiervezels. Hoe meer de mentale focus op een spier verbeterd wordt, des te meer spiervezels er worden gebruikt. Je voelt het natuurlijk al aankomen? Jep, dit resulteert in meer spiermassa en groei.

Waarom is dit zo belangrijk?

Laatst hebben we het gehad over compound oefeningen; complexe oefeningen waar meerdere spiergroepen aan het werk zijn om een beweging tot stand te brengen. Daarbij zijn er primaire bewegers (hoofdspier) en spieren die helpen (synergist).

Voorbeeld; Tijdens het optrekken is je focus waarschijnlijk op de rugspieren, maar je biceps werken mee om een optrekkende beweging tot stand te brengen. Soms is het lastig om je puur te focussen op alleen de hoofdspier, dus in dit geval je rug.

Een ander mooi voorbeeld is tijdens het bankdrukken; je probeert zo zwaar mogelijk te bankdrukken, waardoor je het meer voelt in je schouders(synergist) in plaats van in je borst(hoofdspier).

Er zijn veel verschillende spieren die moeilijk te trainen zijn. Een voorbeeld waar ik moeite mee had is de achterkant van mijn schouder, ook wel rear delts genoemd. Veel mensen weten niet eens dat die spier bestaat, omdat deze een sterke mind-muscle connection vereist.

Hoe doe ik dit?

Wat gaat er door je heen als je een set uitvoert? Ben jij diegene die gewoon hard en zwaar traint om je set uit te voeren? Zo ja, dan gaat er nu een wereld voor je open, want we gaan dit vanaf nu anders doen!

Ik ben erachter gekomen dat ik mij meer moet focussen op de spier die ik wil gaan trainen. In het begin dacht ik, ” Ja ja, maar dat doe ik al” , maar helaas bleek dat niet zo. Hier een aantal tips:

 • Aantikken van spier
  Klinkt misschien raar, maar tik de spier aan die je wilt trainen of laat iemand dat doen. Doordat je continu tikken voelt op een spier ga je je juist daar op focussen! Dit werd voor mij het besef, van wat er wordt bedoeld met mind-muscle connection. Ik begon de achterkant van mijn schouders te voelen, waardoor het al snel begon te verzuren! Perfect.
 • Laat je ego thuis
  Ik weet het, je wilt knallen in de sportschool, maar soms is het goed om je ego thuis te laten. Reden dat je spieren groeien is niet omdat het op en neer gaat met gewicht, maar juist door contractie van spieren. Het verbeteren van contractie kan alleen als een oefening rustig en beheerst uitgevoerd wordt. Alleen dan kun je je goed focussen op mind-muscle connection.
 • Span je spier extra aan
  Op een bepaalde moment heb je de smaak te pakken. Je begrijpt wat ik bedoel met mind-muscle en op het moment van contractie wil ik dat je je spier extra aanspant. Sqquuueeeeezzee en houdt dit enkele seconden vast. Je gaat een immense pomp voelen!
 • Opwarmen
  Op lichte gewicht opwarmen met je ogen gesloten helpt dat je je goed focust op een spiergroep. Concentreer je op het extra aanspannen.

Ik wil dat je je beseft dat dit even een omschakeling kan zijn; bewust trainen. Ga hier eens mee aan de slag. Ik weet zeker dat je hierdoor een betere groei zal hebben op je spieren die achterlopen.

Conclusie

Hard trainen is belangrijk en natuurlijk wil je met zware gewichten trainen. Daarom snap ik dat het soms lastig is je ego te laten varen en met lichtere gewichten aan de slag te gaan om erachter te komen wat muscle-mind connection nou werkelijk is. Ik heb er echt heel veel aan gehad. Tot op de dag van vandaag roep ik nog steeds ‘squeeeze’ door de sportschool. Het besef dat het eigenlijk niet gaat om alleen het uitvoeren van een set of beweging, maar juist ook dat je er mentaal bij moet zijn en moet focussen op de juiste spier.

Alleen voor mannen? Nee hoor, ook vrouwen kunnen hiermee aan de slag. Denk aan het trainen van je billen met >kickbacks<.

Ben jij een gewichtheffer of een fysiek architect? Ik ben optie twee. Hoe zwaar ik kan tillen is voor mij niet van belang! Ik bepaal hoe mijn lichaam eruitziet. Nu jij..

Ibo

Geef mij energie & steun mij!

Heb je wat aan dit artikel? Laat het mij weten! Iedere like is bijzonder en betekent veel voor me. Zo weet ik dat ik het goed heb gedaan..

 • Stap 1 -> Klik hieronder op like


 • Stap 2 -> Volg mij op Instagram!
 • Instagram

 1. Fit says:

  Zeer interessant artikel, ik pas dit zelf ook vaak toe maar dat aantikken ga ik eens proberen!

  Sportieve groeten,
  Fit
  http://krachtforum.nl

 2. Trainwithibo Trainwithibo says:

  Bedankt! Door aan te tikken kan ik juist op een plek focussen waar ik de tikken op voel. Hetzelfde als: staan op 1 been met ogen open of staan met 1 been met gesloten ogen. Laat me weten hoe het je bevalt 🙂
  Gr,
  Ibo

Geef een reactie

Notificaties?

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?