Rook jij nog?

Vandaag is het tijd voor iets anders. Een confessie. Ja je leest het goed;  ik heb jarenlang gerookt. Nu we in oktober zitten dacht ik dat het wel goed zou zijn om in het kader van ‘stoptober’ mijn deel van het verhaal te vertellen. Vergis je niet, er zijn nog steeds mensen die veel roken naast hun gezonde levensstijl. Simpelweg omdat zij niet kunnen of nog niet willen stoppen. Daar zit een verschil tussen. Na iets langer dan een jaar kan ik met trots zeggen dat ik gestopt ben. Ik heb totaal geen behoefte, maar hoe heb ik dit doorstaan? Hoe ben ik hier doorheen gekomen? Ik wil dat jij na het lezen van mijn verhaal beseft wat roken, naast het intensief sporten, met je doet.

Ik stond in de tuin het was ‘s avonds 10 uur. Ik stak een sigaret op en nam een hijs. Terwijl ik dat deed was het weer zover. Een moment dat ik naar boven kijk en mijzelf vragen begin te stellen. Waarom rook ik? Wat geeft dit mij naast teveel geld uitgeven? Vind ik dit echt lekker of draait het om alles om het roken heen? Dat was voor mij gek genoeg een signaal dat ik nodig had om te stoppen. Dat het slecht is weet je vast. Dit artikel wordt geen artikel waar ik je ga vertellen wat nou goed of slecht is, maar ik neem je mee in mijn redenen om te stoppen. Voel je het al aankomen?

Het is eigenlijk best krom. Op een jonge leeftijd dat je juist zo beïnvloedbaar bent, lijkt het alsof alles wat verboden is of ‘niet mag’ op je af komt. Je ontdekt nieuwe dingen en wilt ook nieuwe dingen uitproberen. Jongens of meiden in jouw omgeving spelen hierbij een grote rol. Naïviteit en geen besef van wat het eigenlijk met je doet. Ik begon met roken op een jonge leeftijd voordat sport en krachttraining één van mijn grootste pilaren werd van mijn leven. Waarom? Waar het altijd op uitkomt; invloeden en onzekerheid. Je wilt het proberen net als de rest. Ik was er eigenlijk altijd een beetje op tegen, omdat ik het vond stinken. Gek genoeg was mijn eerste hijs ook gewoon vies en niet lekker. Maar toch wil je je bewijzen op een of ander manier, omdat je jong bent. Nu op zo’n leeftijd, ben ik blij dat ik hierover kan reflecteren en erover kan nadenken. Dat ik eigenlijk niemand iets hoef te bewijzen, alleen mijzelf.

Na aantal jaren

Het moment dat het een gewoonte is geworden. Het moment dat je rookt als je richting de trein loopt in de vroege morgen op een koude winterdag met een bakje warme koffie. Het moment dat als je staat te wachten op je trein, je nog eentje gaat opsteken. Het moment van pauzes op school. Ik begon het zelfs in te plannen. Ik moest hoe dan ook om de zo veel uur gaan roken. Pauzemomenten bij een leuke film of in een kroeg waar mensen ook roken in een rokershok. Dit is waar het allemaal voor mij begon. Ik heb lang nagedacht over wat roken nou met mij doet, waarom ik het wilde doen. Mensen die zeggen dat je moet stoppen met roken hebben dan ook totaal geen invloed.

Ik begon met sporten

Ik merkte al gauw dat ik moeite had met trappen lopen. Ik moest dan ook altijd even op adem komen. Fitness en krachttraining was toen nog niet zo serieus in mijn leven als nu. Ik begon toen ook met trainen voor een reden, kun je hier vinden. Ik wilde massa aanmaken, omdat ik niet aankwam. Een ectomorph on a mission. Ik rookte nog steeds en het gekke is dat als je al een aantal jaar rookt, je niet beseft wat je eigenlijk mist. Je beseft niet dat door roken je eetlust vermindert wordt. Wat is het toch ook vies. Ik vond het moeilijk om 6 maaltijden per dag naar binnen te krijgen. Het werkte tegen.

Naast trainen begon ik met hardlopen. Het klopte niet. Waarom rookte ik nog in hemelsnaam? Het paste totaal niet bij het plaatje. Ik ging sporten en daarna rookte ik een sigaretje. Begrijp jij het? Ik ging hardlopen en ondanks de tegenwerkende kracht van mijn longen die waarschijnlijk vol zaten met teer, kwam ik hijgend en vermoeid thuis.

Het besef

Dit was het moment. Ik weet het nog heel goed. Ergens in mijn hoofd dwarrelde al aantal maanden rond dat roken niet paste in het totaalplaatje. Vaak is het ook een onderwerp in je kring; “Ik moet stoppen met roken” of “Ik wil stoppen met roken, maar het lukt niet”. Ik ben er achtergekomen dat het niet gaat om wat anderen willen of moeten, maar juist jijzelf.

Voor mij was het een proces waar ik niemand bij moest betrekken. Ik moest dit alleen doen. Waarom kon ik elke dag opstaan en keihard trainen in de sportschool maar niet stoppen met roken? Ik vond het niet meer belangrijk wat het roken mij gaf. Ik wilde gewoon mijn doelen behalen en daar had ik alles voor over. Het gaat hier om mentale kracht die je nodig hebt om jezelf te overtuigen. Ik geef je eerlijk toe, ik stopte niet omdat ik een vies plaatje zag op een sigarettenpakje. Daarnaast maakte het me niet uit wat het mij zou doen in de toekomst. Ik was er nu gewoon klaar voor. Klaar om na te denken wat dit met mij deed als sporter en dit juist mij tegenhoudt in het behalen van mijn doelen. Het was tijd om mijn longen meer zuurstof op te laten nemen door mijn lichaam die ik kan gebruiken bij hoge inspanning. Dus wat deed ik? Heel simpel; Ik stopte. Ik doofde mijn sigaret die avond. Het is bizar. Waarom rook ik als ik zo goed bezig ben met sporten? Waarom rook ik überhaupt? Waarom rook jij eigenlijk? Ik denk dat vele mensen niet eens meer weten waarom ze roken, maar het een gewenning is.

Voordelen

Even alle voordelen op een rijtje, want deze spelen gewoon mee;

 1. Betere conditie
 2. Meer geld
 3. Beter seksleven
 4. Alles smaakt lekkerder
 5. Mooiere huid
 6. Mooiere tanden
 7. Frissere adem
 8. Vruchtbaarder
 9. Beter humeur
 10. Je leeft langer
Hoe heb je dat gedaan?

Zonder hulp van nicotine pleisters. Zonder hulp van boeken die ik moet lezen of mensen die mij moeten steunen. Ik stopte. Ik stopte, omdat ik nadacht over wat ik nou echt zelf wil en wat het mij zou geven als ik zou stoppen. Die ene avond waar ik naar boven staarde en mijzelf die vraag stelde had ik nou juist nodig. Je moet niet stoppen omdat het moet. Je moet stoppen, omdat je het wilt. Denk na over waarom je het zou willen en focus je juist daarop. Jij bepaalt wat je lichaam wilt en moet, niet andersom. En geloof me jij kan dit!

Ik ben echt blij dat ik dat heb gedaan. Ik heb eerlijk gezegd ook geen moeite gehad. Na 2 dagen probeerde ik het uit, ik nam een hijs en ik merkte al dat mijn smaakpapillen al aan het herstellen waren. Het was vies. Daarnaast voelde ik mij schuldig en dat was precies wat ik wilde testen. Ik ging er voor. Na de eerste maand proef je dingen die je jarenlang niet hebt geproefd. Het leek wel alsof de capaciteit van mijn longen verbeterd was. Het inademen van frisse lucht van een stevige wind bries tijdens een harde sprint. Het gevoel dat mijn spieren voller gepompt worden met zuurstof. Het is het allemaal waard.

Mijn voorbeelden

Ik weet het nog goed. De jaarlijkse FIBO expo in Köln. Dit is een evenement waar de meest bekendste sporters die je vaak volgt via social media, spullen komen promoten. Vol enthousiasme ging ik er heen. Na enige tijd daar gelopen te hebben wilden we even een frisse neus halen. Ik schrok. Toen ik om mij heen keek zag ik dat allerlei sporters aan het roken waren. Ik vond het zo jammer, omdat zij vaak als voorbeeld worden gezien.

Nou vraag je af waarom ik dit benoem? Ik wil jou juist laten zien dat we allen mensen zijn. Daarom wil ik dit met je delen. Iedereen kan fouten maken. Dus denk erover na vandaag. Het geeft je echt zo veel meer om niet te roken. Naast dat stink je. Niet alleen voor jezelf maar ook mensen die naast je gaan zitten. Als roker zijnde besef je dat niet, maar als je stopt met roken begrijp je pas echt wat de ernst is van de geur.

Conclusie

Ik ben blij dat ik ben gestopt. Ik heb dit ook allemaal zelf gedaan. Gek genoeg was het echt niet moeilijk. Je moet er voor gaan. Als jij eens wist hoe sterk ons mentale vermogen is. Jij bepaalt zelf wat je wilt en doet. Jij bepaalt wanneer je echt stopt. Jij hebt de kracht daarvoor en niet een boek of pleister. Ze zeggen dat het in je hoofd eindigt en weetje het klopte 🙂

Ibo

Geef mij energie & steun mij!

Heb je wat aan dit artikel? Laat het mij weten! Iedere like is bijzonder en betekent veel voor me. Zo weet ik dat ik het goed heb gedaan..

 • Stap 1 -> Klik hieronder op like


 • Stap 2 -> Volg mij op Instagram!
 • Instagram

 

Geef een reactie

Notificaties?

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?