Het kiezen van de juiste sportschool

Er zijn tegenwoordig zo veel verschillende sportscholen. Soms lijkt het alsof zij allemaal hetzelfde aanbieden. Daarom vraag ik me vaak af waarom iemand nou kiest voor een bepaalde sportschool. Als je serieus bezig bent en daar veel tijd spendeert, is het belangrijk dat je sportschool je alles biedt. Gemotiveerde mensen, extra faciliteiten, niet te commercieel, kortom de perfecte atmosfeer voor inspanning. Soms ben ik in een uur klaar, maar er zijn ook zeker dagen dat ik makkelijk 3 uur kan doorbrengen in de sportschool. Wat maakt een sportschool nou een fijne sportschool? Wat zijn de punten waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste? Ik weet intussen hoe mijn perfecte sportschool eruit ziet..

Ik weet het nog heel goed hoe het bij mij gebeurde. Zonder enige research schreef ik me in bij een sportschool. Toen ik begon met trainen lette ik totaal niet op wat voor sportschool het was. Het was in mijn optiek één van de zoveel sportscholen. Toch had ik een bepaalde trigger nodig, want waarom nou juist die ene sportschool? Nou, eigenlijk was het voor mij simpel; mensen. Ik kende een aantal mensen die daar ook sportten. Ik vond het gek genoeg eng om zomaar in mijn eentje aan krachttraining te doen op een onbekend terrein. Ik had een duwtje nodig. En toch durf ik wel te zeggen dat meerdere mensen dit hebben. Soms lijkt het zo groot en eng allemaal zo’n sportschool. “Ik ga wel buiten hardlopen”. Herkenbaar?

Waar moet ik op letten tijdens mijn sportschoolkeuze?

Natuurlijk kies je een sportschool aan de hand van jouw doelen. Omdat ik veelal krachttraining en cardiovasculaire oefeningen uitvoer, focus ik juist daarop. Gek genoeg heb ik nooit echt de behoefte gehad om met 40 man in een zaal groepslessen uit te voeren, maar nu komen onderwerpen als yoga, rekken en stretchen steeds dichterbij. Zelfs de grootste man van de Golden Era, Arnold, deed aan ballet om te leren poseren.

Faciliteiten of uitrusting dat meespeelt in mijn beslissing;

  • Een sportschool moet niet te groot zijn, maar ook niet te klein. Als het te klein is, moet je continu wachten op een apparaat, omdat het bezet is. Dit beïnvloedt je training, want tijd speelt een grote rol in je voortgang. Aan de andere kant, als het te groot is raak je verdwaald in een grote ruimte vol apparaten en mensen die steeds om je heen lopen. Je kan hierdoor je concentratie kwijtraken, door allerlei factoren om je heen.
  • Aanwezigheid van tools om cardiovasculaire oefeningen uit te voeren is een must. Vaak heb je een sportschool die alleen maar krachtapparaten aanbiedt. Zo is de aanwezigheid van treadmills, crosstrainers of steps ook belangrijk voor steady cardio of om op te warmen. Natuurlijk kun je buiten al best ver komen met een springtouw, burpees of push en pull-ups, maar voor mij speelt het een rol bij het kiezen van een sportschool. Ik wil tenslotte mijn cardiovasculaire trainingen optimaal kunnen uitvoeren.
  • Als je echt progressie wilt maken, is de aanwezigheid van vrije gewichten en dumbells belangrijk. Ze moeten ook zeker niet te licht zijn, omdat het je anders limiteert in je groei. Vaak gaan in mijn omgeving dumbells tot 40 of 50kg, waar ik nu bijvoorbeeld al aan zit. Dit limiteert mij. Hierdoor moet ik andere manieren gaan bedenken om zwaarder te trainen. Daarnaast moeten er voldoende apparaten en cable-contrusucties aanwezig zijn om je grote spiergroepen te kunnen trainen.
  • Hoe fijn zou het zijn, dat je na een intensieve training even in een heet bad gaat. Een Sauna of massage na een zware rug training, kan ik ook wel waarderen. Wees zuinig op je lichaam en spieren. Als je continu zwaar aan het tillen bent, moet je je lichaam ook zeker verwennen en je spieren tot rust laten komen.
  • Te commercieel ingesteld. Ken je dat? Een sportschool die continu meegaat met een “hype”. Uiteindelijk vergeten ze wat nou echt de bedoeling is, mensen ondersteunen en gaat hierom de kwaliteit van service achteruit. Ik ben heel erg mensgericht. Bij mij staat dit dan ook bovenaan mijn lijstje. Dit ontstaat als een trainer of iemand die daar werkzaam is, passie in zijn werk heeft en dat dan ook uitstraalt. Hij/zij moet mij echt willen helpen en ondersteunen. Als ik continu bekeken wordt en het gevoel heb dat er “gepraat wordt”,  voel ik mij simpelweg niet thuis. Dit is waar het allemaal begint. Je thuis voelen. Te horen krijgen dat je iets goed doet in plaats van fout. Hulp krijgen wanneer je het echt nodig hebt en iets niet begrijpt. Medewerkers die inspringen op het moment dat het nodig is. Na aantal jaren heb ik geen hulp meer nodig, maar als ik zie dat mensen hulp moeten zoeken bij elkaar in plaats van medewerkers, gaat er iets niet helemaal goed.
Wat voor soort mensen lopen er rond?

7518e887d94c3db8d52d5e9982b44235Natuurlijk ga je naar een sportschool voor je zelf, maar heb je je wel eens afgevraagd hoe leuker sporten kan zijn als er positief ingestelde mensen aanwezig zijn? Onbewust ben je net een spons. Je pikt alles op. Iemand die zeurt over zijn maandag en je bezig houdt, moet ik niet aan denken. Laatst hebben we het bijvoorbeeld gehad over wat voor invloed muziek op mij heeft. Ik geloof er ook heilig in dat een perfecte sportschool de juiste mensen moet hebben. Mensen die je meetrekken over de finish-line. Mensen die je steunen en motiveren. Mensen die hard werken en zweten, waardoor jij ook zin krijgt om er voor te gaan. Door alleen al dit te typen krijg ik er zelfs zin in, moet je nagaan! Tenslotte zijn we er allemaal met hetzelfde doel. Waarom niet samen zorgen voor een positieve energie en vibe? Mijn perfecte sportschool bestaat uit mensen die groot en klein zijn, man of vrouw maakt me niet uit. Wat ik wel weet is dat ik zou willen zien dat iedereen lekker in zijn of haar vel zit en echt komt om te werken voor zijn doelen. 🙂

Hoe ziet het eruit?

Ik wil het hebben over de atmosfeer bij een sportschool. Als je er bij stil staat, vraag je je af waarom ik dit nou benoem? Ibo kom op, wat heeft je training nou te maken met hoe een sportschool eruit ziet. Nou ik kan je echt zeggen, veel. Zo kan ik mij bijvoorbeeld herinneren dat ik bij een sportschool trainde waar ik tijdens het optrekken met mijn hoofd door een gat in het plafond moest, omdat men anders tegen het plafond aan kwam. Het was donker en klein. Gevoelsmatig kreeg ik het benauwd. Totaal geen atmosfeer, waar ik me juist gemotiveerd bij zou voelen.

Ik heb ook sportscholen gezien waar ik totaal geen ruimte had. Alleen maar krachtapparatuur gepropt in één kleine ruimte. Ik vraag me dan juist af wat de essentie is van het sporten? Je hebt toch juist ruimte nodig voor squats, deadlifts of cardiovasculaire oefeningen. Ik wel! Dus optimaal groeien zonder ruimte wordt het ook niet.

Zo heb je ook sportscholen die te fancy zijn. Sommigen overdrijven met grote televisies of een beamer tegen een muur, wat mij alleen maar juist afleidt. Supersonische high-tech spullen die je bijna niet wilt aanraken, omdat het glimt. Nee, geef mij maar gewoon de basics, ijzer en een ruime omgeving met een hoog plafond en zuurstof. Een sportschool waar alle trainingen met een gerust hart uitgevoerd kunnen worden.

Mijn beleving.

Ik ben vaak te vinden in de sportschool. Voor mij is het dan ook belangrijk dat de sportschool waar ik train, mij alles biedt. Vanaf het moment dat ik me mentaal voorbereid thuis, tot het openen van de deur van de sportschool, tot het neerleggen van mijn tas en het uitvoeren van mijn opwarmingsroutine. Alles speelt een rol in hoe jij straks de gewichten gaat wegdrukken. Heb je niet zo’n atmosfeer? Dan kun jij als lezer nog invloed hebben op mensen in je eigen sportschool. Zo heb ik het laatst gehad over een trainingspartner of groep die je steunt. Het ligt toch echt allemaal in jouw handen. Gewoon doen! Zoek naar een sportschool die past bij jouw trainingen en die ervoor zorgt dat jij het beste haalt uit jezelf!

As long as the mind can envision the fact that you can do something, you can do it, as long as you really believe 100 percent.” – Arnold Schwarzenegger. “

Ibo

Geef mij energie & steun mij!

Heb je wat aan dit artikel? Laat het mij weten! Iedere like is bijzonder en betekent veel voor me. Zo weet ik dat ik het goed heb gedaan..

  • Stap 1 -> Klik hieronder op like


  • Stap 2 -> Volg mij op Instagram!
  • Instagram

Geef een reactie

Notificaties?

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?