Bromance – Waarom het belangrijk is een trainingspartner te hebben

Weer naar de sportschool gaan. Soms heb je van die momenten dat je er zo tegenop kijkt. Je bent net thuis van werk of school, ploft op de bank, zet de tv aan en mentaal kun je niet eens meer de energie vinden om op te staan. Herkenbaar? De motivatie die ik nu tijdens mijn trainingen heb, heeft zich ontwikkeld in de loop der jaren. Dat is niet iets wat je meekrijgt en niet standaard iedereen heeft het. Hierbij speelde mijn trainingspartner een grote rol. Wie of wat stimuleert jou om naar de sportschool te gaan? Waardoor raak jij gemotiveerd om op te staan? Wat is jouw drijfveer? Soms heb je precies de juiste invloed nodig. Welke dat is? Ik noem het; bromance..

Vaak als je je inschrijft bij een sportschool, doe je dat om een reden. Je wilt afvallen, spier aanmaken of sterker worden. Je start vaak alleen. Tenminste, dat was bij mij het geval. Na een aantal maanden bezig te zijn en mijzelf te verdiepen in methodieken, besefte ik dat ik me zo nu en dan eenzaam voelde. Krachttraining kan namelijk vaak eentonig zijn als je net begint. Dit is ook een reden waarom mensen snel afhaken, omdat het niet uitdagend lijkt. Je bespreekt dit met mensen in je omgeving. Je vraagt je af waarom je beste vriend of vriendin maar niet mee wilt naar de sportschool. Het werkt niet.

partner-4

Toen keek ik verder dan mijn neus lang was. Ik zocht iemand met dezelfde passie. Mijn toenmalige klasgenoot was net begonnen met trainen, maar dan op een andere sportschool. Het leek me leuk om een keer samen te trainen. Vol enthousiasme hadden we afgesproken en waren we klaargestoomd om lekker te trainen. Dit is wat ik zocht. Iemand die mij pushte. Iemand die mij meetrekt en zegt dat ik het af moet maken. Iemand die achter mij staat wanneer ik net dat beetje extra hulp nodig heb. Hij vertelde me wat ik beter kon doen, hoe ik kon werken aan mijn houding en we deelden heel veel kennis en informatie. Dit deed ik natuurlijk ook bij hem. Het was een echte bromance (lees romance). Een semi-relatie. 😀 Het werkte heen en weer. Zo heb ik jarenlang met hem getraind en bromantic moments opgebouwd. Dit werkte zeer motiverend, omdat je er niet meer alleen voor staat.

Een trainingspartner kan zeer motiverend zijn. Soms trainen wij nog steeds samen, maar we hebben beiden een eigen pad en doel ontwikkeld. Ondanks dat ben ik op de dag van vandaag nog steeds dankbaar dat ik motivatie heb kunnen vinden op de momenten dat ik het nodig had.

Wat kun je hieruit halen?


 • Je hebt een spotter.
  Omdat wij samen trainden konden we elkaar helpen. Veiligheid is belangrijk. Je hebt tenslotte te maken met zware gewichten. Soms als je alleen traint kun je niet zwaar tillen, omdat je bang bent dat je spieren het begeven en er niemand is om het op te vangen voor je. Nu kon ik zwaarder tillen. Ik kon groeien. Ik kon mijn doelen behalen. Ik hoefde niet na te denken over failure als ik een dropset uitvoerde.
 • Door samen te trainen push je je limits.
  Je vult elkaar aan. Mijn trainingspartner schreeuwde op momenten dat het nodig was. Zo haalde ik niet 8 maar 10 herhalingen! Hij liet mij geloven dat ik het wel kon op momenten dat ik gebroken was. Het was een mentaal proces. Ik deed dit ook bij hem. We leken wel twee apen die aan het schreeuwen waren voor een banaan, maar dit keer ging het om herhalingen.
 • Je houding wordt steeds beter.
  Je geeft elkaar feedback op houding. Houding is een essentieel onderdeel als het gaat om het voorkomen van blessures. Je wilt echt geen blessures hebben als je net zo lekker bezig bent.
 • Vriendschap en consistentie.
  Je spendeert vele uren samen in de sportschool. Je gaat door een mentaal proces en je trainingspartner maakt dat allemaal mee. Er ontstaat een sterk vriendschap. Dit zorgt er voor dat je consistent bent en blijft met je trainingen. Aan de ene kant voel je een druk, omdat je je trainingspartner niet wilt teleurstellen. Aan de andere kant ken je elkaars zwaktes en speelt je hierop in.

Nu ik jaren verder ben, is mijn trainingspartner intussen een groep geworden. Groep van jongens waar ik dagelijks mee train. Een familie. Elke dag stimuleren wij elkaar om lekker te trainen. Het is een levensbehoefte geworden.  Ik noem het een beweging. Mijn beweging 🙂

Hieronder een voorbeeld van bromance overload;

Conclusie

Motivatie is de sleutel voor succes. Daarom is het juist zo belangrijk een trainingspartner te hebben. Zoek iemand met dezelfde passie en spreek af. Soms is geven en nemen beter als het pad alleen bewandelen. Samen kom je uiteindelijk verder.

Laten we dit samen doen. Join je mijn beweging? Like mijn pagina linksboven.

Ibo

Geef mij energie & steun mij!

Heb je wat aan dit artikel? Laat het mij weten! Iedere like is bijzonder en betekent veel voor me. Zo weet ik dat ik het goed heb gedaan..

 • Stap 1 -> Klik hieronder op like


 • Stap 2 -> Volg mij op Instagram!
 • Instagram

Geef een reactie

Notificaties?

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?