Tienerschema – Hoe jong kan ik beginnen met fitness?

Ik weet niet wat het is. Nu knikkeren, MSN, piepers en Nokia telefoons met snake niet meer ‘de shit’ is, komen we in een fase waar we te maken krijgen met een informatiesamenleving. Mensen die 24/7 online willen zijn door middel van smartphones. Allemaal online om gevoed te worden door social media. Ik merk dat dit veel invloed heeft op mijn omgeving. Ik ben er niet op tegen, maar wat is nou de grens? Fitness en gezondheid is momenteel zo’n hype aan het worden dat ik hier wel over moet schrijven. Overal, op welk medium dan ook, zie ik gespierde of fitte mannen en vrouwen. Het wordt uitgebeeld alsof dat het enige perfect beeld is. Waar hebben we het over?

Toen ik begon met krachttraining op mijn laat 17/begin 18e, liep ik bijna als enig tiener door de sportschool. Voor mij had het ook een reden; ik wilde aankomen. Als je dat gemist hebt, kun je dat hier lezen. Dit werd toen ook zwaar onder toezicht gedaan en ik mocht toen niet aan gewichten hangen. Het ging hier puur om het feit dat mijn spieren, gewrichten en pezen moesten aansterken. Logisch toch? Nou, als ik tegenwoordig door een sportschool loop zie ik toch een toename van jeugd. Nu wil ik niet zeggen dat ik de oudste ben, maar bij mij komen er toch vraagtekens naar boven als ik tieners van 12/13 zie bankdrukken zonder toezicht.

Is het slecht als ik jong begin?

Nee! Zeker niet. Ik ben juist van mening dat het een belangrijk onderdeel is voor de ontwikkeling van je lichaam. Ik had juist gewild dat ik ook jonger was begonnen, maar dan niet met zware gewichten zoals nu. Waar ik je op wil toewijzen is dat de intensiteit, waar ik het vaak over heb in mijn artikelen, simpelweg niet gelden voor een gemiddelde tiener van 12.

En mijn ouders dan?

Deels geef ik ze groot gelijk. Ik zou me ook zorgen maken als mijn kind opeens als Arnold thuiskomt op zijn 12 jarig leeftijd. Supplementen zou ik al helemaal niet aan beginnen. Eet goed en voldoende. Eet proteïnerijk.

Ik weet het nog heel goed. “Revolutions Crack”. Een man op een etiket met poeder onder z’n neus. Toen ik de eerste jaren in mijn sportschool rondliep, was er een hype met pre-workouts. Eerder heb ik jullie uitgelegd wat een pre-workout doet, hier. Maar daar zit natuurlijk ook een verhaal achter. Toen ik op mijn 18 jarige leeftijd begon, dacht ik na over supplementen. Na onderzoek was er 1 uitblinker, die momenteel niet meer wordt verkocht, pre-workout revolutions crack. Afschuwelijke naam, enge etiket, totaal niet aantrekkelijk, maar het bleek een top supplement te zijn. Een vader of moeder die het niet eens is met het gebruik van supplementen snap ik.

Ene kant geef ik ze groot gelijk als je het hebt over een 12 jarige tiener, dat is te vroeg en niet goed voor een lichaam. Maar aan de andere kant moet het kunnen als je bijvoorbeeld 18 bent en goed onderzoek verricht. Het is tenslotte een aanvulling. Bij mij ging het toen zelfs zo ver, dat ik met mijn vader belandde bij een arts voor een uitleg op de ingrediëntenlijst om onze discussie te verduidelijken. Gelukkig had ik gelijk 😀

Maak dit soort dingen dus bespreekbaar en betrek je ouders erbij als je supplementen wilt gebruiken. Probeer het op te lossen en sluit een compromis. Supplementen lijken eng en kwaadaardig en claimen van alles, maar als je onderzoek doet komt het goed.

Wanneer moet ik beginnen?

Beginnen met sport heeft voor mij geen leeftijd. Voetbal, hockey, hardlopen noem het maar op. De vraag is meer; wanneer kan je beginnen met krachttraining en dan ook met volle zwaarte? Ik kan je dat niet vertellen, dat is per leeftijdscategorie en per persoon namelijk verschillend. Wat ik je wel kan vertellen zijn een aantal aandachtspunten die je kunnen helpen met het sporten in een sportschool.

 • Luister naar je coach en voer het advies door.
  • Respecteer spullen en mensen om je heen.
 • Krachttraining is onderdeel van een sportschema.
  • Dus doe ook andere sporten ernaast, bijvoorbeeld voetbal of fietsen.
 • Ga niet volledig los op gewichten.
  • Neem lichte gewichten en doe minimaal 15-20 herhalingen.
 • Sport ten alle tijden onder toezicht, van een mentor of coach.
  • Belangrijk!!
 • Vraag speciale aandacht van je trainer/coach.
  • Dit ter ondersteuning van je houding.
 • Doe altijd een warming-up.
  • Dit om blessures tegen te gaan.
Hoe moet ik trainen?

Ik geef kort een voorbeeld van een schema voor tieners. Het gaat hier namelijk om het aansterken van je lichaam. Jezelf klaarmaken voor het moment dat het wel kan. In tegenstelling tot mijn vorige artikelen gaat het hier juist om lichte gewichten en veel herhalingen. Voor wie dit nou bestemd is? Tieners rond een leeftijd van 12 tot 14. Ik wil vermijden dat jij straks met een blessure zit of niet goed uitgroeit in je jonge jaren. Je moet niet trainen, omdat je vriend dat ook doet. Doe het voor een doel. Doe het omdat je het echt zelf wilt. Dit zijn veelal oefeningen die je uitvoert met lichaamsgewicht of heel laag in zwaarte. Je kunt klikken op de titels voor een voorbeeld. 🙂

 • Ma – Borst/Schouders
 • Di – Rust
 • Wo – Benen/buik
  • Squats (3 sets – 20 herhalingen)
   • Alleen stang
   • Of lichaamsgewicht
  • Lunges (3 sets – 20 herhalingen)
   • Lichaamsgewicht
  • Crunches (3 sets – 20 herhalingen)
   • Focus je op uitblazen en aanspannen.
 • Do – Rust
 • Za – Rust
 • Zo – Rust
Conclusie

Een hype kan niet tegengehouden worden. Daarom vind ik het belangrijk dat ik hier ook mijn mening over uitspreek. Een tiener van 12 vind ik te jong om met zware gewichten aan de slag te laten gaan. Daarom heb ik een alternatieve manier gegeven. Geloof me, je bent me dankbaar als je straks ouder bent en aan de slag kunt. Je lichaam heeft dan een basis waar verder op gebouwd kan worden.

Mee eens? Wat vind jij?

Ibo

Geef mij energie & steun mij!

Heb je wat aan dit artikel? Laat het mij weten! Iedere like is bijzonder en betekent veel voor me. Zo weet ik dat ik het goed heb gedaan..

 • Stap 1 -> Klik hieronder op like


 • Stap 2 -> Volg mij op Instagram!
 • Instagram

 

Geef een reactie

Notificaties?

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?