Verhoog je intensiteit met Dropsets!

Vaak als ik tussen mijn sets door om mij heen kijk, zie ik verschillende soorten mensen. De één is bezig met een heel levensverhaal, waar de ander weer met zijn mobiel speelt. Ik begrijp dat sport voor vele mensen een vorm van therapie is. Ieder heeft natuurlijk zijn of haar eigen tempo. Maar vergis je niet. Intensiteit tijdens sporten is belangrijk. Hoe stimuleer jij je spieren om te groeien? Hoe zorg je er voor dat die ene schema waar je al maanden mee bezig bent toch echt gaat werken? Het is tijd om jullie inhoudelijk wijzer te maken. Ik begin er nu over, omdat ik erin geloof dat dit soort deel-onderwerpen de essentie is van een juiste schema. Daarom ga ik eerst dit soort onderwerpen met jullie bespreken. Dit soort onderwerpen vormen namelijk uiteindelijk je schema opbouw!

pff, Ik heb zo hard getraind vandaag!

Ik zie bijna nooit dat iemand echt uitgeput is na zijn set en naar adem zit te happen. Men kijkt op zijn/haar schema die hij /zij van de sportschool heeft gekregen of uitgeprint heeft en gaat daarmee aan de slag. Drie setjes, rustig uitvoeren, weer opstaan en op naar de volgende oefening. Mensen missen hier de essentie van trainen. Je traint om sterker te worden. Je traint om je spieren een stoot te geven. Ik kan jou, lieve lezer, nu al verklappen dat je niet sterker wordt door rustig oefeningen uit te voeren zonder dat je er wat van voelt. Helaas ook niet door naar je mobiel te staren. Ik weet het, het is lastig. Je hebt motivatie nodig en je weet niet waar je moet beginnen. Daar ben ik weer voor 🙂 .

bicepsIn de komende dagen/weken ga ik jullie meenemen in een verhaal waar ik de essentiële onderwerpen uit ga leggen over het stimuleren van kracht en spieraanmaak. Je hebt namelijk verschillende manieren om dit te doen. Ik heb ze allemaal verwerkt in mijn eigen schema en ik raad het zeker aan dat jullie dit ook doen.

Voordat we daar inhoudelijk op ingaan vraag ik van jullie om niet altijd naar anderen te luisteren en eerst te kijken naar jezelf. Kijk in de spiegel. Daar staat jouw concurrent. Je eigen lichaam. Jouw lichaam is zo complex en slim dat het zich direct aanpast aan de omgeving. Dus ook aan jouw schema. Ons lichaam went zo snel aan patronen, dat het uitvoeren van dezelfde oefeningen van een schema, gekregen van bijvoorbeeld je sportschool, na een tijd geen effect meer zal hebben. Het is jouw taak om continu je lichaam op verschillende manieren te prikkelen, te foppen en trainen. Op den duur weet je lichaam dat je begint bij dat apparaat en zoveel setjes gaat doen en weer wegloopt. Nee, vanaf vandaag gaan we het anders doen. Neem je schema als leidraad, maar zet daar eens de volgende tactieken in:

 • Dropsets/stripsets
 • Pausereps
 • Supersets

Ik ga mij de komende dagen steeds richten op één onderwerp. Vandaag is dat Dropset.

Dropsets, eet ik drop tijdens mijn oefeningen?

Nee, helaas geen drop voor jou. Maar Dropsets zijn zeer belangrijk. Het heeft mij geholpen om over mijn drempels heen te stappen. Het heeft geholpen om de intensiteit van mijn oefening te verhogen en sterker te worden. Waar ik mij maanden lang afvroeg hoe ik toch sterker kon worden, hoe ik sneller resultaat kon boeken, was dit één van de antwoorden. Maar wat doen Dropsets eigenlijk?

Dropsets/stripsets zijn in principe sets zonder rust. Je gaat door tot het uiterste. Je gaat door tot ‘failure’, tot het moment dat je niet meer kunt. Dit zorgt er voor dat je lichaam meer lactaat moet aanmaken dan normaal. Lactaat wordt gebruikt als brandstof tijdens zware spierinspanningen. Normaliter heb je één tot twee minuten rust tussen je sets. Dat zijn de momenten dat lactaat afneemt. Maar meer lactaat staat gelijk aan meer spiergroei. Je creëert hierdoor meer metabolisch stress en raakt meerdere spiervezels. Nu wil ik niet direct diep ingaan in wat voor soorten spiervezels wij in ons lichaam hebben. Dat is voor een ander keertje, maar voor de echte ongeduldige mensen, klik hier.

De dropset opbouw is als volgt:

 1. Set 1: zwaarste gewicht  – tot failure.
 2. Set 2: minder zwaar gewicht – tot failure.
 3. Set 3: minder zwaar gewicht – tot failure.
 4. Set 4: nog minder zwaar gewicht – tot failure.

Waar je normaal stopt na je eerste set en even bijkomt ga je dit keer door met een lichter gewicht tot je niet meer kunt. Verzuring zal opkomen. Je lichaam krijgt een stoot. Maar dat is juist wat ik bedoel met intensiteit. Nou zeg ik niet dat je dit elke dag moet gaan uitvoeren. Wat ik je duidelijk probeer te maken is dat het verhogen van intensiteit door middel van dropsets een belangrijk rol speelt bij het behalen van je doel.

Laat je niet bang maken door de grote jongens in het filmpje. Dit is bestemd voor mannen, maar zeker ook voor vrouwen. Tenslotte zijn we allen mensen met spieren en zenuwen. Je hoeft dit niet per sé op een bankdruk apparaat uit te oefenen. Dit kun je toepassen op alle, maar dan ook alle apparaten. Dropsets gaan je echt helpen! Laat je het me weten hoe je dit hebt ervaren? Want ik weet zeker dat je dit vanaf vandaag gaat proberen.

Ibo

Geef mij energie & steun mij!

Heb je wat aan dit artikel? Laat het mij weten! Iedere like is bijzonder en betekent veel voor me. Zo weet ik dat ik het goed heb gedaan..

 • Stap 1 -> Klik hieronder op like


 • Stap 2 -> Volg mij op Instagram!
 • Instagram

 1. Joep van Riet says:

  Je hebt van die periodes dat je vast komt te zitten met je training. Ik ging in gewicht niks omhoog en kwam maar niet verder.
  Op aanraden van Ibo dropsets in mijn training verwerkt. Na slechts een maand ben ik 10kg omhoog gegaan op de benchpress. Een echte aanrader!!

 2. trainwithibo says:

  Heel goed Joep! Goed om te horen dat het heeft geholpen. Er zijn meerdere manieren. En stapsgewijs ga ik ze omschrijven.

Geef een reactie

Notificaties?

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?