Lichaamstypen – Kan iedereen gespierd worden?

Ken je dat? Je loopt in de sportschool en vraagt je af waarom jij niet zo snel groeit als je partner waarmee je samen traint of juist iemand waar je tegenop kijkt. Soms is het zelfs zo erg dat je je afvraagt of zij geen gekke middeltjes gebruiken. Ik haatte het. Ik keek in de spiegel en begon daardoor harder te werken en harder te trainen. Je omgeving is belangrijk. Soms kan het een stimulans zijn dat je tussen grote jongens traint, maar soms werkt dat juist averechts. Bij mij werkte dat negatief. Vaak is dat ook een reden om te stoppen. Na aantal maanden zie je geen resultaat en geef je het al snel op.  Ik moet je eerlijk toegeven dat ik dat ook heb gehad.

Voordat ik begon met sporten 8 jaar terug, was ik mager en had ik moeite met aankomen van spiermassa. Ik weet nog wel, die dagen dat ik een tijdschrift las en sportieve mannen zag en mijzelf vervolgens afvroeg:

kan ik ook ooit zo worden?

Ik werd geïnspireerd, maar tegelijkertijd speelde onzekerheid ook een rol. Ik haatte het dat ‘wijde baggy pants’ een trend was toen en ik ze ook moest dragen met mijn dunne beentjes. Gek eigenlijk. Maar hiermee wil ik alleen aangeven dat het niet uitmaakt. Wees eerlijk tegenover jezelf en doe er wat aan. Vandaag, nu!  Iedereen heeft onzekerheden, maakt niet uit wie je bent en daar kun je aan werken.

Maar hoe zit dat nou met al die verschillende mensen. Kan iedereen dan zomaar gespierd worden? Als je er over nadenkt spreekt het voor zich. Niemand is hetzelfde. Iedereen heeft een eigen lichaam en gelukkig zijn we allemaal anders. Dat maakt jou lekker uniek. Leuk toch! Mij vrolijkt het in ieder geval wel op. Want weetje, ik kan je nu al verklappen dat jij je geen zorgen hoeft te maken. Het menselijk lichaam is zo complex, maar tegelijkertijd zo mooi dat je allerlei manieren hebt om spieraanmaak te stimuleren. Compound oefeningen, hypertrofie training, HIIT, hardlopen en interval en dan benoem ik er slechts een paar die de aanmaak van je testosteron laat stijgen.

Mij werd altijd gezegd dat ik nooit gespierd zou kunnen worden, omdat ik de genen er niet voor zou hebben. Nou weetje, na 8 jaar kan ik je toch echt vertellen dat dat niet waar is. Er zijn factoren die zeker meespelen in hoe snel je lichaam reageert op een training. Daar spelen je genen zeker ook een grote rol bij. Maar mij kun je niet wijsmaken dat je niet groeit, omdat je een ectomorph bent. Dan werk je er gewoon niet hard genoeg voor. Ectomorph, wat is dat dan?

Dit is misschien te kort door de bocht maar het is in ieder geval duidelijk. Je kunt je lichaam typeren in één van de lichaamstypen. Ecto, meso en endo. Al moet het wel benadrukt worden dat je nooit volledig één type bent. Je kunt het meer zien als een dominant type.

Ik ben duidelijk een ectomorph maar heb hier en daar zeker mesomorph eigenschappen. Persoonlijk vind ik het fout om in lichaamtypes te denken. Iedereen kan en zal, mits je er hard aan werkt, je doel bereiken. Niets is onmogelijk. Je hebt het in eigen handen. Natuurlijk is het niet eerlijk dat de meso sneller spier aanmaakt dan een ecto, maar dat hoeft niet te betekenen dat een meso weet wat hij doet.

Ectomorph eigenschappen

 • Snelle metabolisme.
 • Smalle schouders en heupen evenals smal gezicht.
 • Zeer laag lichaamsvet.
 • Komt moeilijk aan in gewicht.
 • Kan alles eten, slecht of goed, je komt niet aan.

Mesomorph eigenschappen

 • Van nature volwassen lichaam met sterke onderarmen en dijen
 • Genetisch gezegend, maakt snel spier aan.
 • Goede verhoudingen. Volle spieren.
 • Het atletisch type, vaak breder gebouwd.
 • Lage vetpercentage.
 • Brede schouders.

Endomorph eigenschappen

 • Peervormig, smalle schouders en brede heupen.
 • Breed botstructuur.
 • Slaat snel vet op en komt snel aan.
 • Traag metabolisme.

Maar ondanks de verschillen ben ik echt van mening dat je je lichaam moet koesteren. Hoe mooi is het dat we zelf bepalen hoe we eruit zien? Het is een feit dat je zelf je lichaam bouwt naar wat jij wilt. Natuurlijk moet het snel zo groot mogelijk of juist zo strak mogelijk worden. Het belangrijkste is en blijft dat je hierom korte doelen stelt. Ik deed dat door middel van foto’s. Elke maand een foto van jezelf nemen is altijd handig om zo je vooruitgang te zien. Motivatie ontstaat door vooruitgang. Motivatie is ook lol hebben in hetgeen je doet. Motivatie is je passie uitoefenen. Zodra je vooruitgang boekt en dat kan vrij snel, ga je als een speer.

Hierboven is bijvoorbeeld te zien hoe een echte ectomorph verandert in een echte mesomorph. Ikzelf dacht altijd dat ik een pure ectomorph was. Nu twijfel ik, omdat mijn schouders en rug totaal geen ectomorph eigenschappen hebben maar juist een mesomorph. Daarom hou ik er niet van om direct in hokjes te denken.

Misschien is het ook leuk om je bewust te maken over bijvoorbeeld artiesten. Zij worden natuurlijk begeleid door allerlei diëtisten en trainers. Het is bizar als je stilstaat bij het feit dat Beyoncé en Jennifer Lopez beiden een endomorph zijn en er toch zo strak en getraind uitzien . Dat is wat ik bedoel met dat alles juist mogelijk is!

http://google.com en zoek ze op 🙂

Mannelijke bekendheden Ectomorph:

 • Brad Pitt
 • Bruce Lee
 • Toby Mcquire
 • Chris Rock
 • Edward Norton

Vrouwelijke bekendheden Ectomorph:

 • Kate Moss
 • Audrey Hepburn
 • Cameron Diaz
 • Calista Flockhardt
 • Gisele Bunchen

Mannelijke bekendheden Mesomorph:

 • Arnold Schwarzenegger
 • Sylvester Stallone
 • George Clooney
 • Bruce Willis
 • Mark Wahlberg

Vrouwelijke bekendheden Mesomorph:

 • Jennifer Garner
 • Tina Turner
 • Halle Berry
 • Angela Bassett
 • Anna Kournikova

Mannelijke bekendheden Endomorph:

 • Philip Seymour Hoffman
 • John Goodman
 • Luther Vandross
 • Jack Black
 • Wayne Knight

Vrouwelijke bekendheden Endomorph:

 • Jennifer Hudson
 • Jennifer Lopez
 • Queen Latifah
 • Oprah Winfrey
 • Beyonce Knowles

Hopelijk heb ik je zo een beeld kunnen geven van verschillende lichaamstypen. Ik vond het zelf leuk om te googelen op bekendheden en om te kijken wat voor lichaamstypen zij hebben om zo meer gevoel te hebben. Zo kun je nu echt zien wat de verschillen zijn. Maak je niet druk. Ook jij komt er! Het is een kwestie van tijd. Accepteer je lichaam en zet negatief om in positief. Ga lekker door in je eigen tempo. Kijk niet naar anderen, maar naar je zelf. Je grootste tegenstander is diegene in de spiegel, niet degene naast je.

Vergeet mij niet te volgen om e-mail notificaties te krijgen zodra ik een nieuw artikel schrijf ! Spread the word. Ik wil jou helpen en inspireren. Ook wil ik jouw stem horen. Laat even een bericht achter. Dan weet ik dat je er van hebt genoten :D. Bedankt!

Ibo

Geef mij energie & steun mij!

Heb je wat aan dit artikel? Laat het mij weten! Iedere like is bijzonder en betekent veel voor me. Zo weet ik dat ik het goed heb gedaan..

 • Stap 1 -> Klik hieronder op like


 • Stap 2 -> Volg mij op Instagram!
 • Instagram

 1. Maarten says:

  Indrukwekkend ga zo door!

 2. Mooi geschreven! Ik ga hem zeker delen! ?

 3. trainwithibo says:

  Hoi Jolanda, bedankt! Ik hoop inderdaad dat het makkelijk en fijn te lezen is. 🙂 gaaf dat je het wilt delen!

 4. Ik heb hem 9 uur geleden op mijn like pagina gezet en hij is al bijna 2400 keer bekeken! ?

 5. trainwithibo says:

  Wauw! Bedankt Jolanda! Ik hoop dat dit mensen helpt 🙂 Dit is een onderwerp waar veel vragen over wordt gesteld. ??

 6. Berend says:

  Goed verhaal! Volgens jou verhaal denk ik zelf een mesomorph te zijn. Leuk om te lezen!

 7. trainwithibo says:

  Bedankt! Grappig hè? Vaak letten we hier niet op. Maar dit is een belangrijk onderwerp en beginpunt om bij stil te staan 🙂 Fijn dat je het leuk vond om te lezen!

 8. Berend says:

  Goed verhaal! Volgens jou verhaal denk ik zelf een mesomorph te zijn. Leuk om te lezen!

 9. trainwithibo says:

  Bedankt! Grappig hè? Vaak letten we hier niet op. Maar dit is een belangrijk onderwerp en beginpunt om bij stil te staan 🙂 Fijn dat je het leuk vond om te lezen!

 10. Dimitri says:

  Wel een beetje erg dat je bij Endomorph’s enkel “zwaardere” mensen plaats.. Een endomorph kan even goed gespierd zijn.. Al de personen die jij post hebben niks van spiermassa..

 11. Trainwithibo Trainwithibo says:

  Hi Dimitri,

  Doel van het artikel is het visualiseren hoe mensen er uitzien. Zoals je waarschijnlijk gelezen hebt, hou ik er niet van om in hokjes te denken, omdat ook ik er in geloof dat, wij mensen, bepalen hoe wij eruitzien. Ik kan rekening houden met allerlei soorten lichaamstypen, maar het is hoe het is. Of dit mensen met een lage vetpercentage, breed gebouwd of hoog vetpercentage zijn. Als je ecto zegt, denken mensen niet aan een gespierde ecto, maar aan een mager persoon die moeite heeft met het aankomen van spiermassa.

  Ik zou voor jou een Kai Greene kunnen plaatsen onder endo, maar eigenlijk is Arnold de enige “sporter” in dat lijstje. Reden waarom Arnold er wel tussen staat is, omdat hij in mijn ogen één van de meest bekendste sporter is. Ik vind Beyonce trouwens wel een mooie vrouw om te zien en heeft behoorlijk wat spier. Zij valt onder jouw ‘zwaardere’ lijstje.

  Artiesten moeten constant spelen met gewicht en spiermassa voor een specifieke rol binnen een film. Wat Google jou resulteert heb ik geen invloed op. Daarnaast kunnen die ‘zwaardere’ mensen ook tevreden zijn met hun gewicht. Zwaar zijn is niet per definitie een issue. Het is slechts een beeldvorming en jij bepaalt of het ‘erg’ is of niet.

  Maar toch bedankt voor je bericht!

  Ibo

 12. Hendry says:

  Hallo, ik ben 15 en zeer atletisch gebouwd. Ik ben dus absoluut niet dik en kan niet bij komen in gewicht.
  Ik heb denk ik iets smallere schouders en een gezicht dan een meso maar mijn schouders zijn wel gespierd. Ook mijn rug, armen, handen, borstkas, benen & billen. In principe alles vooral mijn billen zijn heel gespierd en breed (elke spier)
  Ik ben 1m76 in de ochtend maar wel met schoenen aan en weeg 63-64KG
  Wat ik mij dus afvroeg is als ik nu meso ben of ecto, of misschien een mix. Wat denk jij ?

 13. Trainwithibo Trainwithibo says:

  Hoi Hendry,
  Op jouw leeftijd ben je nog volop aan het ontwikkelen. Komende jaren ga je dan ook achter komen wat voor lichaamstype je bent. In mijn tienerjaren leek ik erg op een ecto, hoe ouder ik werd kwam ik erachter dat ik zeker ook meso eigenschappen heb. Vanuit tekst is het daarom ook lastig om dit te beoordelen. Vooral ook omdat je 15 jaar oud bent. Ik zou zeggen, maak je je niet al te druk over wat voor lichaamstype je bent, maar focus je lekker op je training. Alles zal duidelijker worden op zijn tijd 🙂
  Groetjes,
  Ibo

Geef een reactie

Notificaties?

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?