Pre workout – Supplementen met enge covers

Wondermiddeltjes. Zo worden zij ook wel eens genoemd. Mensen worden er mee doodgegooid. Honderden supplementen die commercieel ingezet worden waar wij eigenlijk allemaal wel intrappen. Waar de één zorgt voor 10kg spier in slechts een aantal weken, claimt de ander juist dat je 10kg afvalt. Maar wat is nou waar? Waar moet je beginnen? Wie heeft er gelijk? Nou.. In al die jaren dat ik heb getraind heb ik ook dezelfde vraag gehad en intussen ben ik al op de hoogte van de meest effectieve supplementen.

Ik weet het. Voeding staat op nummer één. Rusten op twee en trainen op drie. Mensen hebben altijd een verkeerd beeld met krachttrainen en denken vaak dat hoe harder je traint des te sneller je spieren zult aanmaken wat natuurlijk deels klopt. ‘Deels’, waarom? Omdat je toch een soort van intensiteit nodig hebt in je trainingen. De juiste intensiteit zorgt voor meer spier activatie, dus meer spier aanmaak. Ga ik een ander moment dieper op in. Maar toch denkt men niet meteen aan voedingsschema’s. Als student zijnde ben je helemaal niet bezig met voeding, macro’s, carbcycling en allerlei diepzinnige stoere termen. Supplementatie is het eerste waar men aan denkt. Nu heb ik een aantal supplementen die belangrijk zijn, althans voor mij. Maar vandaag ga ik de focus leggen op één supplement. Je loopt in de sportschool en hoort gefluister..

Wow, heb je die ene pre al geprobeerd? Ik heb tintelingen als een gek!

Je kent het. Hoe erger de tintelingen zijn, des te meer een pre-workout “werkt” (tussen aanhalingstekens). Er zijn vele supplementen op de markt maar een goede pre-workout is voor mij altijd wel een must geweest.

Wat is nou een pre-workout?

Een pre-workout neem je in voordat je gaat trainen. Het geeft je die drive en zin om lekker te trainen. Het geeft je die boost om 5 of 10kg extra te pakken. Het geeft je zo een uithoudingsvermogen dat je na anderhalf uur het gevoel hebt nog steeds niet klaar te zijn. Pre-workout moet je gebruiken als je er echt aan toe bent. Het heeft mij tot op de dag van vandaag, voor mijn gevoel zeker geholpen. Het is niks ergs of gevaarlijks. Mijn eerste pre-workout heette “Crack – to strong to be legal”, blijkbaar werkt dat voor sommigen, voor mij werkte dat averechts. Ik schrok er juist van. Maar niets is waar. Het is vrij normaal en de ingrediënten zijn geen dingen waar men bang voor moet zijn. ‘Al die zooi heb je niet nodig’ Ik noem het zeker geen zooi, maar een aanvulling. En geloof me het werkt.  Weet alleen wel wat al die ingrediënten doen met je, voordat je überhaupt een pre-workout koopt.  want..

Wat maakt pre-workout een pre-workout?

Ingrediënten. Logisch lijkt het toch? Is het niet. Er zijn namelijk verschillende bewegingen in de markt, waar je bedrijven hebt die heel erg commercieel zijn ingesteld en bedrijven die supplementen afstemmen op basis van onderzoek. Geloof het of niet. Er zijn vele pre-workouts die ingrediënten bevatten die eigenlijk helemaal geen functie hebben.

Vaak kan je het al heel snel zien aan een ingrediëntenlijst met “proprietary blend” waar er met verschillende termen wordt gegooid maar niet precies staat hoeveel er in zit. Daardoor is het vaak lastig om te zien wat er nou voor zorgt dat een supplement zou werken. Het liefst heb je een ingrediëntenlijst waar je alles kunt lezen per gram. Een formule maakt een pre juist speciaal.

 • Cafeïne.
 • Beta-alanine.
 • NO ingrediënt – Arginine, Cittruline of Agmatine.
 • Creatine

Deze ingrediënten gecombineerd vormt een pre-workout. Maar het is niet zomaar dat je opeens met deze ingrediënten een pre vormt dat echt werkt. Ze moeten namelijk op elkaar afgestemd zijn. Je leest het goed, afgestemd. Per gram. Dat is de fout die bedrijven vaak maken. Zij stoppen er van alles in, omdat zij denken dat het beter zal werken als je arginine erin stopt en ook een beetje van cittruline, omdat buurman A dat ook gebruikt.

Wat doen die ingrediënten dan?

Cafeïne zorgt voor langdurig energie. De juiste hoeveelheid is max 300mg. Beta-Alanine zorgt voor die tintelingen. Beta-Alanine zorgt via een verhoogde hoeveelheid carnosine in de spiercellen zodat vermoeidheid (melkzuur) uitgesteld kan worden. No-ingrediënt zorgt weer voor het verwijden van je bloedvaten. Hierdoor kan er meer bloed doorheen en kan er meer zuurstof worden verplaatst naar de spieren voor meer energie. Vaak kan je dit zien als een ‘pomp’ in je spieren. Creatine is een ingrediënt waar echt heel veel informatie over te vinden is. Het is bewezen dat het werkt. BCAA – Branched Chain Amino’s, zijn aminozuren die makkelijk omgezet worden in energie. De drie aminzuren, leucine, isoleucine en valine zorgen voor minder sneller spierafbraak. Idee erachter is dat de spieren hierdoor sneller herstellen en op lange termijn meer massa en kracht opbouwen.

Ik kan heel diep ingaan op verschillende ingrediënten en termen, maar ik denk dat je eigenlijk al heel snel veel informatie kunt vinden. Mijn tip? Geloof niet altijd direct wat met zegt. Lees eerst wat er werkelijk inzit. Zo zijn er ingredienten als niacin oftewel vitamine B3. Niks tegen vitamines, maar B vitamines hebben letterlijk geen functie in een pre-workout. Waarom het er in zit is om beta-alanine te versterken of na te doen. Hierdoor voel jij dat het sterk tintelt waardoor je denkt ‘wow het werkt echt!’ Nee dus.

Of het eng is? Zeker niet. Ik geloof er heilig in dat dit helpt. Er zijn op een gegeven moment mensen die denken niet meer zonder te kunnen, maar het is echt niet verslavend. Het verslavende is alleen de angst dat je geen ‘gains’ meer maakt zonder. Maar tot de dag van vandaag geniet ik nog. Het eerste moment dat ik het mijn pre open en er poederwolk uit komt tot aan mijn tunnelvisie in de auto en ik niet kan wachten om te knallen in de sportschool. Nu jij nog 🙂

Welke pre-workout gebruik jij?
Heb je verder vragen? Laat het me weten.

Ibo

Geef mij energie & steun mij!

Heb je wat aan dit artikel? Laat het mij weten! Iedere like is bijzonder en betekent veel voor me. Zo weet ik dat ik het goed heb gedaan..

 • Stap 1 -> Klik hieronder op like


 • Stap 2 -> Volg mij op Instagram!
 • Instagram

 1. Fit With Tim says:

  Om 1 of andere manier vind ik het echt niet chill om pre te nemen ik gebruik pre alleen als ik echt geen zin heb. Aangezien je er sel enig sinds afhankelijk van word . Als je vaak pre neemt en je neemt een keer geen pre dan voel je je toch energie loos dus of je alles er nou uit haalt?

 2. trainwithibo says:

  Hi Tim, thanks voor je reactie! Ik moet zeggen dat het echt afhangt van welke pre je neemt. Er zijn echt heel veel verschillende producten momenteel. Ik heb ook steeds ander effect gehad. Bij sommigen zat er overvloed van beta alanine in waardoor ik zat te krabben als een gek waar de ander weer leek alsof er niks in zat. Nu moet ik wel zeggen dat dit per persoon kan variëren, ik ben bijvoorbeeld echt gevoelig voor stimulanten als in cafeïne. Hierdoor voel ik snel dingen. Ik ken jongens die ook niks van voelen bijvoorbeeld maar ik geef je gelijk. Het gevoel dat je niets kunt zonder is en kan gevaarlijk zijn dat je op den duur als je er afhankelijk van wordt. Maar dat is natuurlijk aan je zelf. Ik gebruik nu 8 jaar een pre workout. Niet dagelijks, want ik denk dat het wel even goed is om je lichaam even rust te gunnen.

  Nu ben ik natuurlijk nieuwsgierig welke je gebruikt hebt?

 3. jorik says:

  Hey Ibo
  Wanneer zou je aan proteïne shakes kunnen beginnen en waar zijn die het beste

 4. trainwithibo says:

  Hi jorik,
  Proteïne, creatine en glutamine zijn eigenlijk de drie (naast vitamine) basis supplementen die je eigenlijk al direct kunt innemen met krachttraining. Anders schrijf ik een stuk hierover. Dan heb je een goed beeld erbij.

 5. Romae says:

  Hoi Ibo, welke pre work out gebruik jij?

Geef een reactie

Notificaties?

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?